2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 03:00

Elhagyták a tüntetők a főteret

,

2014. február 16., vasárnap 21:08, frissítve: hétfő 09:17

Elhagyják és kiürítik főhadiszállásukat a kijevi tüntetők. A december elején elfoglalt városháza épülete az elmúlt másfél hónapban több mint 600 tiltakozónak volt az otthona. Most azért távoztak, mert a kormány szabadon engedte a demonstrációkon letartóztatott 243 ellenzéki tüntetőt. A tiltakozást viszont nem hagyják abba és megerősítették az utcai barikádokat is.

Diadalmasan hagyták el a kijevi városházát az ellenzéki tüntetők, akik két hónapig tartották megszállva az épületet. Ez volt a kijevi tüntetések központja, kórházzal, étkezővel, alvóhelyekkel. A kivonulást a svájci nagykövet felügyelte.

Az ellenzék azután vállalta az elfoglalt épületek kiürítését, hogy a kormány szabadon engedte mind a 243 letartóztatott tüntetőt. A vádakat viszont egyelőre nem ejtették ellenük, ezért a tiltakozók csak az épületeket hagyták el, az utcákat nem, és vasárnap minden barikádot megerősítettek.

Azért folytatnák a tüntetést, mert a 2 legfontosabb követelésük nem teljesült, Janukovics elnök nem mondott le, és Julia Tyimosenkót sem engedte szabadon.

Az ellenzék másik követelése az alkotmányos reform, hogy Ukrajna elnöki- helyett alakuljon parlamentáris demokráciává. Az ellenzékkel Angela Merkel német kancellár kezd tárgyalni, de erre a tüntetések kemény magját alkotó nacionalista pártot nem hívták meg, ami néhányak szerint az ellenzék megosztásának az első jele.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!