2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Elfogultsággal vádolják a török tüntetők a médiát

2013. június 3., hétfő 21:24, frissítve: kedd 11:33

Folytatódtak a kormányellenes tüntetések Törökországban. A fővárosban, Ankarában a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget. Isztambulban a tiltakozók kormánypárti elfogultsággal vádolták a tömegdemonstrációkról tudósító sajtót. Korábban a miniszterelnök isztambuli irodájához markolóval indultak a tüntetők, de az egyenruhások feltartóztatták őket. A hatóságok eddig 1700 embert vettek őrizetbe. A miniszterelnök szerint szélsőséges erők forgatták fel az országot.

A legnagyobb török hírtelevízió isztambuli székháza előtt gyülekeztek a tüntetők, szerintük a csatorna eladta magát a kormánynak, azért közvetíti a kormányfő beszédeit az évtizedek óta nem látott méretű demonstrációk helyett. A kormány ellen tiltakozók első számú információforrása a közösségi média lett, amelyről a miniszterelnök azt mondta, hogy a legnagyobb fenyegetést jelenti a társadalomra.

– Ami az incidenseket illeti, miniszterelnökként és isztambuli lakosként azt mondom, ha félretesszük azokat, akik naiv érzelmektől vezetve csatlakoztak a tüntetésekhez a közösségi média miatt, azt látjuk, szélsőséges elemek szervezték a tüntetéseket, és az emberek szerencsétlen módon csatlakoztak hozzájuk – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan még azelőtt, hogy napokra elhagyta Törökországot, és észak-afrikai körútra indult.

A politikust felháborította, hogy egyes újságírók az arab tavasz forradalmaihoz hasonlították a török tiltakozásokat. Emlékeztetett, hogy Törökországban többpártrendszer van, az érintett országokban pedig diktatúra volt.

Közben Ankarában is folytatódtak az összecsapások a rendőrök és a tüntetők között, az egyenruhások több száz embert vettek őrizetbe. A tömeget könnygázzal és vízágyúval oszlatták.

A demonstrációk május végén kezdődtek, miután kiderült, hogy Isztambul legnagyobb parkja helyére bevásárlóközpontot terveznek. A miniszterelnök azzal próbálta enyhíteni a helyzetet, hogy elmondta: nem nyugati típusú pláza, hanem operaházat és mecsetet is magába foglaló kulturális központ épül.

Egy markolót is eltérítettek a lázadók
Markolóval indultak a tüntetők a török miniszterelnök isztambuli irodájához – a demonstrálókat az egyenruhások tartóztatták fel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!