2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Elfogták a brüsszeli antiszemita merénylet gyanúsítottját

2014. június 1., vasárnap 11:05, frissítve: péntek 10:37

Videofelvételen beszélt a brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett merényletről az egyik francia gyanúsított. A férfi a támadást nem rögzítette, de az ahhoz használt fegyvereket bemutatja a felvételen, ezeket később megtalálták nála. Az Észak-Franciaországban élő férfit Marseille-ben tartóztatták le, szerepelt ugyanis a francia belbiztonsági szolgálat nyilvántartásában, mivel tavaly kapcsolatba került a szíriai dzsihádista felkelőkkel. A május 24-i merényletben egy izraeli házaspár, valamint a brüsszeli zsidó múzeum egyik alkalmazottja és egy önkéntese halt meg.

Tisztelettudó fiatalembernek tartja a brüsszeli lövöldözőt korábbi jogi képviselője. A francia rendőrség pénteken tartóztatta le Mehdi Nemmouche-t Marseille-ben, a férfi múlt héten négy embert lőtt agyon a brüsszeli zsidó múzeumban. „Nagyon intelligens fiatalember volt, aki nem volt a bűnözés csapdájában. Nem emlékszem ilyenre Nemmouche úr kapcsán. Nem az a fajta ember, aki gyakorolta a vallását, aki arra volt ítélve, hogy azt tegye, amit tett. Nemmouche úr még mindig ártatlannak van kezelve” – mondta a gyanúsított korábbi ügyvédje.

Francia médiaértesülések szerint a 29 éves férfi a tavalyi évet Szíriában töltötte dzsihádista csoportoknál. Ezt a párizsi főügyész is megerősítette. „A legutóbbi letartóztatásánál kiállt a szélsőségek mellett, kiállt egy csoport radikális iszlamista elítélt csoport mellett, és részt vett egy imacsoportban is a jelentések szerint. Mi volt az útja a szabadon bocsátása után? 2012. december 4-én szabadult. December 31-én, vagyis három héttel a szabadulása után Szíriába ment Brüsszelből, Londonon, Bejrúton és Isztambulon keresztül. Több mint egy évig volt Szíriában, ahol a jelek szerint csatlakozott egy dzsihádista militáns terrorista csoporthoz” – mondta Francois Molins párizsi főügyész.

A belga belügyminiszter szerint Európában is veszélyt jelentenek a Szíriában harcolók. A francia hatóságok becslése szerint hétszáz francia harcol az arab országban. „Ez az ember Szíriába ment harcolni. Igaz az, hogy Szíriában vannak olyan csoportok, mint például az al-Nusra, ahol sok európai fiatal harcol, ezt a csoportot hívják Iraki és Levantei Iszlám Államnak, ami egy része, egy darabja az al-Kaidának, csakúgy mint az al-Nusra. Ezek a csoportok vannak jelen és erősítik jelenlétüket Szíriában” – közölte Joelle Milquet belga belügyminiszter.


A rendőrség közzétett egy 30 másodperces videót, amelyen az elkövető fekete sapkában, napszemüvegben belép a múzeumba, előveszi a fegyverét, lő majd besétál. A férfi elfogásakor megtalálták nála a napszemüveget és a fegyvert is. Gyilkosságért, fegyverbirtoklásért és terrorizmusért ítélhetik el. „Volt nála egy zacskó, benne egy kamerával, sok nagy kaliberű lőszer és egy zászlóba tekert Kalasnyikov, a zászlón az Iraki és Levantei Iszlám Állam szimbólumai. Egy pisztoly volt a kabátjában. A francia hatóságok szerint Mehdi Nemmouche egy felvétel birtokában volt, amin egy ember, miközben a fegyvereit és a ruháját filmezi, azt mondja, hogy ő követte el a brüsszeli támadást a zsidók ellen” – mondta Frederic Van Leeuw belga főügyész.

A franciaországi zsidó intézmények vezetői attól tartanak, hogy közösségüket egyre gyakrabban éri terrortámadás. „Megkönnyebbültünk attól, hogy elfogták a bűnözőt. Természetesen a zsidó közösség könnyebbült meg. De azt kell mondjam, hogy csak részben, miután mindannyian tudjuk, hogy sajnos a férfi nincs egyedül és leágazások vannak Szíriából. Úgy tűnik, hogy ez a belga–francia csoportja volt az iszlamistáknak. Sajnos ők együtt működnek valahol Európában” – mondta Maurice Sosnowski, a brüsszeli zsidó közösség vezetője.

Belgium 42 ezres zsidó lakosságának csaknem fele Brüsszelben él, ugyanakkor itt van Európa legnagyobb muzulmán közössége is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!