2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Európai Híradó 04:00

Utcára vonultak a tiltakozó diákok

2012. december 10., hétfő 18:16, frissítve: hétfő 18:33

A férőhelyek számának csökkentése ellen tiltakozó egyetemisták és oktatók foglalták el a szegedi kormányhivatalt. Budapesten utcára vonultak a diákok, és megbénították a Petőfi híd forgalmát.

Éjszaka sem hagyják el a szegedi kormányhivatalt az egyetemi hallgatók. A főigazgató engedélyével tiltakozhatnak az államilag támogatott férőhelyek csökkentése ellen. A Csongrád Megyei Kormányhivatal épületét ötven egyetemista és három oktató foglalta el. Több transzparenst vittek magukkal. Az egyik táblára azt írták. „Anyám, add el a házat, diplomát akarok!”. Az épületfoglalók ülősztrájkba kezdtek, amelyet csak akkor hagynak abba, ha a kormány visszavonja döntését. Több napra elegendő élelmet vittek magukkal. A kormányhivatal vezetője hozzájárult ahhoz, hogy a hallgatók az épületben éjszakázzanak. A matracok mellé teát, bundás kenyeret és szaloncukrot is kaptak.

Budapesten is tüntetnek

A Hallgatói Hálózat Budapesten, az ELTE egyik épületében tartott tiltakozó akciót. Az egyetem egyik vezetője cáfolta, hogy az aulát azért zárták le, hogy megakadályozzák a demonstrációt, amelyhez az LMP is csatlakozik. A hallgatói érdekképviselet egyébként rendszeres résztvevője a kormányellenes tüntetéseknek, a Hallgatói Hálózat egyik ismert szervezője pedig a Gyurcsány-párthoz csatlakozott.

Az ELTE lágymányosi kampuszának aulája szinte pillanatok alatt megtelt – jelentette a Hír TV tudósítója 16 órakor. A demonstráló diákok több százan lehettek. Az esemény előtt az MSZP már tartott egy sajtótájékoztatót, amelyben szolidaritásukról biztosították a hallgatói önkormányzat, illetve a Hallgatói Hálózat képviselőit. Az eseményen megjelent Dúró Dóra, a Jobbik képviselője és korábban az LMP képviselői is jelezték, hogy ott lesznek. A Demokratikus Koalíció ifjúsági tagozatának vezetője is a helyszínre érkezett. A szervezők hangsúlyozták, hogy örülnek, hogy ott vannak a politikusok magánemberként, de ők független és politikamentes demonstrációt szeretnének.

Először a szervezők mondtak beszédet, majd pedig a hallgatók egy körbeadott megafonnal nyilváníthattak véleményt – jelentette a Hír TV tudósítója 17 órakor. A szervezők bejelentették, hogy szerdán a Műegyetemen folytatódik a demonstráció, szintén délután 4 órakor.

A tüntetés az ELTE kampuszán valamivel 18 óra előtt ért véget. A tüntetők egy körülbelül száz fős csoportja „nyílt” demonstrációt hirdetett, majd a Petőfi híd irányába vette útját – számolt be kollégánk a helyszínről. A diákok megbénították a Petőfi híd forgalmát, több százan indultak a budai oldalról Pestre – közben a követeléseiket hangoztatják. A helyszínen tartózkodó rendőrök megpróbálják a járdára terelni a demonstrálókat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!