2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Elfogatóparancsot adtak ki Janukovics ellen

2014. február 24., hétfő 15:43, frissítve: kedd 10:30

Tömeggyilkosság vádjával elfogatóparancsot adtak ki Viktor Janukovics ellen. A leváltott ukrán elnök szombat óta ismeretlen helyen tartózkodik. A kijevi ellenzéki politikusok a rendőrség átvilágítását kezdeményezik, közben az ideiglenes elnök ismét felújítaná az uniós tárgyalásokat. Olekszander Turcsinov szerint fontos az Oroszországgal való kapcsolat is, de csak az európai integráció után. Oroszország konzultációra hazarendelte ukrajnai nagykövetét. A kijevi Függetlenség terén nincsenek zavargások, az ország keleti, oroszok lakta felén azonban többször is összecsaptak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők.

Az egyik legnagyobb közösségi portálon jelentette be az ideiglenes belügyminiszter, hogy tömeggyilkosság miatt elfogatóparancsot adtak ki a leváltott ukrán elnök ellen. Viktor Janukovics ismeretlen helyen tartózkodik, miután szombaton nem tudta repülőgépen elhagyni az országot, autóval távozott a donecki reptérről.

A menekülő elnök vagyonáról egyre több részlet derül ki, Kijev közelében egy luxusautókkal teli raktárépületet találtak vasárnap a Jobb Szektor szélsőjobboldali tüntetői. A 12 kocsit a feltételezések szerint az ifjabb Janukovics vezette gyorsulási versenyeken. Összértékük meghaladja a kétmillió dollárt, az egyik kocsit hétfőn a kijevi Függetlenség tér közelében is látták, egy tüntető megpróbálta összetörni, de társai megállították. A volt elnök gazdagságát luxusvillája is mutatja, a házhoz tó és állatkert is tartozott.

Viktor Janukovicstól még saját pártja is elfordult. „Ukrajnát elárulták, és az embereket egymás ellen fordították. Minden hazugságért Janukovics és legközelebbi köre a felelős. Mi, a Régiók Pártja parlamenti frakciója és párttársaink határozottan elítéljük azokat a bűncselekményeket, amelyek halálhoz, üres államkincstárhoz, mérhetetlen adósságokhoz és szégyenhez vezettek az ukrán emberek és az egész világ előtt” – fogalmazott Olekszandr Jefremov, a megbuktatott elnök pártjának frakcióvezetője.

A nemzeti egységkormánynak keddig kell felállnia, első feladatuk a felelősök felderítése, Ukrajna gazdaságának talpra állítása, valamint az uniós integráció újraindítása lesz. „Vissza kell kerülnünk az európai országok családjába. Elismerjük az oroszországi kapcsolataink fontosságát is, új, igazságos, egyenlő és jó szándékú alapra helyezve, amely figyelembe veszi Ukrajna európai törekvéseit” – jelentette ki televíziós beszédében az elnöki teendőket ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök.

Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter egy német lapnak azt nyilatkozta, Moszkva vámot emel, ha Kijev aláírja az unióval a szabad kereskedelmi megállapodást. Londoni pénzügyi elemzők szerint nagy a kockázata az ukrán államcsődnek, de egy új külső pénzügyi csomaggal elkerülhető.

Martonyi: Jobb nyelvtörvény jöhet

Ukrajnában befogadó jellegű konszolidációs folyamatra van szükség, amelynek során tiszteletben tartják a demokratikus értékeket, és biztosítják a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait – mondta Martonyi János a visegrádi országok, valamint Bulgária, Románia és Görögország külügyminisztereinek budapesti találkozója után.

A magyar politikus emlékeztetett rá, hogy a kijevi törvényhozás tegnap hatályon kívül helyezte a regionális nyelvek használatáról szóló törvényt. Martonyi János ugyanakkor hangsúlyozta: a legújabb hírek szerint az ukrán parlament hamarosan egy új, a korábbinál jobb szabályozást fogadhat el, és ezt a hírt délelőtt a budapesti ukrán nagykövet is megerősítette.

ƒ„Természetesen szükség van segítségre, a legkülönbözőbb formáira. A visegrádi nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy fontolóra veszik a visegrádi külügyminiszterek, hogy az új kormánynak felajánják az átmeneti időszakban szerzett tapasztalataikat és ebből a célból készek Ukrajnába utazni” – mondta Martonyi János.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!