2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Egymillió zarándokot várnak a pápák szentté avatására

,

2014. április 26., szombat 17:05, frissítve: szombat 20:38

XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vesz XXIII. János és II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatásán. Rómába 1 millió zarándokot várnak. A legtöbben, 300 ezren Lengyelországból érkeznek, de Magyarországról is több száz hívő indult útnak, hogy részt vegyen a katolikus egyház ünnepi szertartásán.

Éneklő hívekkel tömve indult Rómába a lengyel zarándokvonat a varsói pályaudvarról – egykori honfitársuk, Karol Wojtyla, vagyis II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatására igyekeznek a Vatikánba.

Egy férfi megspórolta a vonatjegy árát, a lengyel maratonista futva érkezett meg a városállamba. „Mindig tudtam, hogy a pápánk szent. Ez most hivatalos is lesz. Minden, amit életében cselekedett, szentté tette” – mondta.

Az egyházi szertartásra a világ minden tájáról várják a zarándokokat. A római Fiumicino repülőtéren a turistaáradatra készülve szigorították a biztonsági intézkedéseket. „Csak erre az eseményre 65 különjárat indul egész Európából. Ráadásul minden érkező járat tele van, minden jegy elkelt, vagyis napi 120-130 ezer emberre számítunk április 22-től 29-ig” – közöte Antonio Del Greco, a reptér biztonsági főnöke.


Vasárnap az 1963-ban elhunyt XXIII. János pápát is szentté avatják, sokan miatta is érkeztek a Szent Péter térre. „Nagyon boldog vagyok, mert mindketten inspirálnak minket. XXIII. János nagyon szerény ember volt, sosem számítottak rá, hogy pápa lesz. Azért lett ő a szentatya, legalábbis úgy hallottam, hogy tartsa a frontot, amíg a bíborosok eldöntik, ki legyen a pápa. Ehhez képest elképesztő a teljesítménye. Közelebb hozta az egyházat a szentséghez, sokat tanultunk tőle – mondta egy nigériai tiszteletes.

A vasárnapi ünnepségre magyar zarándokok is szép számmal érkeznek, a legutóbbi hírek szerint már több százan vannak Rómában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!