2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Egymást érik a kormányellenes demonstrációk

2014. december 14., vasárnap 19:01, frissítve: hétfő 10:29

Ezüstvasárnapra és advent utolsó hetére is tüntetéseket szerveztek a magukat civilnek nevező csoportok, valamint több munkavállalói érdekképviselet. A vasárnapi kormányellenes demonstráció szónokai – köztük az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének vezetője – a költségvetési törvénytervezet visszavonását követelték, és a szavazás napjára, keddre is tüntetést hirdettek a Parlament elé. Hétfőn a LIGA Szakszervezetek és a hozzájuk csatlakozó csoportok forgalomlassító demonstrációkat tartanak az ország több pontján. Azt ígérik, ha a követeléseik nem teljesülnek, jövőre sztrájkolni is fognak.

A LIGA Szakszervezetek hétfő reggel 7 órától félpályás útlezárásokkal fognak tüntetni a fővárosban és vidéken is. Az egész napos forgalomlassító demonstrációhoz tizenöt szakszervezet csatlakozott. Követeléseiket öt pontban foglalták össze. E szerint béremelést, a munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartását, a cafeteria adóterheinek változatlanul hagyását és a sztrájktörvény visszaállítását követelik.

Gaskó István hangsúlyozta, ha a hétfői tüntetés nem jár eredménnyel, akkor a mozdonyvezetők is sztrájkolni fognak. A LIGA elnöke elmondta azt is, hogy nem csatlakoznak a 2015-ös költségvetés ellen tiltakozó vasárnapi és keddi demonstrációkhoz. „A mi megmozdulásunk kizárólag munkavállalói érdekekből történik hétfőn, nem kapcsolódunk semmilyen módon a civil tüntetésekhez. Politikai típusú megmozdulásban a szakszervezetek nem vesznek részt” – nyilatkozta Gaskó a Hír Televíziónak.

Dühös magyarok a Kossuth téren

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége viszont részt vett a vasárnapi kormányellenes megmozduláson. „Ez a költségvetés tarthatatlan, további mélyszegénységet fog okozni és azt javasoljuk, hogy ezt a költségvetést ne fogadja el a parlament” – üzente beszédében Székely Tamás, a szövetség elnöke.

A Dühös magyarok címmel meghirdetett tüntetést eredetileg a „60 ezren a magánnyugdíjukért” Facebook-csoport nevében az Együtt XVI. kerületi önkormányzati képviselője, Vajda Zoltán szervezte. „Drogos újságírók és gyerekek, itt vagytok? Az M0-son kívül lakók, itt vagytok? Dühös magyarok, itt vagytok?” – fogalmazott az Együtt önkormányzati képviselője.

A Kossuth téren felszólalt az internetadó elleni tüntetések szervezője, a volt MSZP-s Gulyás Balázs is. „Ne hazudd, Viktor, hogy meghallgatjátok az embereket, mert a mostani útdíjat sem egyeztettétek senkivel. Viktor, ne hazudd, hogy a kormányzásotok nyugodt és higgadt, amikor összevissza kapkodtok, még érveitek sincsenek, nemhogy hatástanulmányaitok” – fogalmazott Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen csoport vezetője.

A tüntetők végül a mobiltelefonjukkal világítva tiltakoztak az M0-s fizetőssé tétele ellen is.

Orbán: Ezt akartuk, hát most megkaptuk

A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában reagált a kormányellenes tüntetéssorozatra. Orbán Viktor szerint ez a demokrácia része.

„Senki nem örül, ha az utcán mindenfajta randaságot skandálnak a személyével összefüggésben. Ugyanakkor minden tüntetésnek végül is örülni kell, végül is ezt akartuk, nem? Az egész Fidesz–KDNP, a mostani kormánykoalíció pártjai az 1980-as években azért küzdöttek, hogy ebben az országban lehessen szabadon beszélni, társulni, gyülekezni meg tüntetni. Ezt akartuk, hát most megkaptuk” – fogalmazott a kormányfő.

A kormányellenes tüntetések kedden folytatódnak. A szintén a Facebookon szervezett, Nincs hova hátrálnunk! elnevezésű demonstráció résztvevői a József nádor térről a NAV székházát érintve vonulnak majd a Parlament elé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!