2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Egyiptom: körülbelül kétszázan meghaltak az oszlatásban

2013. augusztus 14., szerda 11:10, frissítve: szerda 16:35

Legkevesebb 200-an meghaltak a kairói tüntetés felszámolása közben – közölte a Muszlim Testvériség szóvivője. A volt egyiptomi elnök hívei ellen indított akciónak rendőri áldozatai is vannak. A több hete tartó ülősztrájk feloszlatásában a hadsereg is részt vesz, egyes beszámolók szerint éles lőszert is használtak. A hatóságok kezdetben könnygáz bevetésével igyekeztek szétzavarni a megbuktatott Mohamed Morszi szimpatizánsait.

Kairóban a rendőrség és a hadsereg hajnalban megkezdte a több hete tartó tüntetés felszámolását. A hatóságok eddig két sátortábort ürítettek ki és dózeroltak le a város keleti részén. A felszámolt táborokban állítólag fegyvereket és lőszereket is találtak, ami miatt több embert letartóztattak. A tüntetők nem hitték, hogy akció bekövetkezik.


„Mindenfelé tüntetők vannak, minden tér tömve van emberekkel, ide senki sem jön be. Készek vagyunk akár meghalni is” – mondta egy férfi, aki azt kezdte skandálni, hogy nem gyáva és készen áll a mártíromságra is.

A hatósági akcióra reagálva a Muszlim Testvériség felszólította híveit, hogy minél nagyobb számban vonuljanak az utcákra, és akadályozzák meg a további mészárlást. Az iszlamista szervezet szóvivőjének internetes üzenete szerint, a rendőrség nem a tüntetések feloszlatására törekszik, hanem véres akciót hajt végre a katonai államcsínt ellenző hangok elfojtására. Az egyiptomi hadsereg július 3-án buktatta meg az ország első demokratikusan megválasztott elnökét. Az azóta tartó tüntetéssorozatban legalább ötszázan vesztették életüket a különböző rendőrségi akciók következtében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!