2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Egyetemfoglalás: ma is folytatódik az akció

2013. február 12., kedd 14:01, frissítve: kedd 16:08

Fórumokkal és teremfoglalásokkal folytatják a hallgatók ma is a felsőoktatás átalakítása elleni tiltakozásukat. Az egyetemfoglalók a Hallgatói Hálózat hétfői tüntetése után az ELTE bölcsészkarán éjszakáztak. Úgy döntöttek, hogy akciójuk addig tart majd, amíg Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter alá nem írja kiáltványukat.

Mindössze ötven diák éjszakázott az ELTE Bölcsésztudományi Karán. A reggeli ébredés után ott folytatták a tiltakozást, ahol este befejezték. Az első vitapont azonban a sajtó háttérbe küldése volt. A minőségi oktatásért demonstráló aktivisták hétfőhöz hasonlóan most is több órát megszakítottak. Reggel egy 45 főnek szánt stilisztika-előadás is elmaradt. A nyelvészprofesszor nem vitatta a hallgatók gyülekezési és véleményalkotási jogát, de szerinte az órákat is meg kell tartani. Tolcsvai Nagy Gábor ráadásul úgy véli, a diákok ezzel a lépéssel nem a kormányt, hanem az egyetemi oktatókat és az egyetemi hallgatókat szorítják sarokba.

– Azok a hallgatók, akik ide járnak, erre az egyetemre, azok azért teszik ezt, hogy tanuljanak, jussanak valamire, szakmát szerezzenek maguknak, ezért sokan fizetnek, illetve eltartják őket mások, esetleg dolgoznak máshol, tehát nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek meg annak érdekében, hogy diplomát szerezzenek. Azoknak a diákoknak, akik a kormánynál vagy bármilyen más fórumon el szeretnének érni valamit a felsőoktatással kapcsolatban, azoknak másutt kellene ezt a tevékenységet folytatniuk – tette hozzá az ELTE BTK tanára.

A tiltakozó diákok estére koncertet is szerveznek az ELTE bölcsészkarára. Füzessi Károly aktivista szerint akciójuk nem jogellenes, csupán házirendellenes, a következményekkel pedig tisztában vannak. „Azt gondolom, hogy nagyobb összefogást is mutathatnának a felsőoktatás szereplői. Alapvetően az érdekegység megvan, ezt tovább szeretnénk fokozni” – tette hozzá a hahás aktivista.

A kar dékánja továbbra is jogellenes akciónak tartja a hallgatók tiltakozását, a tüntetők ugyanis akadályozzák az oktatást. A dékán szerint az egyetemfoglalók nagy része nem is az ELTE bölcsészkarán tanul.

A pécsi Hallgatói Hálózat tagjai támogatják a budapesti egyetemfoglalók akcióit. Közleményükben azt írták: hétfőn arról döntöttek, hogy addig nem hagyják el a pécsi kampuszt, amíg a kormány nem teljesíti a hallgatók követeléseit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!