2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Egy viharfelhő fagyaszthatta le a lezuhant utasszállító hajtóműveit

2015. január 4., vasárnap 12:44, frissítve: hétfő 08:12

A szélsőséges időjárás okozhatta az egy hete a Jáva-tengerbe zuhant utasszállító tragédiáját, jelentette be az indonéziai meteorológiai szolgálat. Feltételezésük szerint a gép berepült egy viharfelhőbe és emiatt a hajtóművek lejegesedtek. A tragédia előtt az utasszállító hirtelen gyorsasággal megemelkedett, majd zuhanni kezdett, és szinte függőlegesen csapódott a tengerbe. A repülőn 162-en utaztak, a keresőalakulatok eddig 34 holtestet találtak meg.

Hűtött konténerekben tárolják Indonéziában azoknak az utasoknak a holttestét, akik életüket veszítették az egy héttel ezelőtti repülőgép-balesetben. A mentőalakulatok eddig több mint harminc áldozatot halásztak ki a tengerből, azonosításuk azonban nehezen halad.

„Ezen a reggel hat testet azonosítunk, és reméljük, hogy este további hat áldozat személyazonosságát is képesek leszünk megállapítani” – mondta az egészségügyi vezető.

Ezzel párhuzamosan a repülőgép egyre több darabja kerül elő a tengerből. A keresőcsapatok már öt, nagy kiterjedésű tárgyat találtak a tengerfenéken, amelyek valószínűleg a gép roncsai. A rossz idő miatt azonban még nem sikerült pontosan azonosítani őket. „A búvárok megpróbáltak lemerülni, de a tengerfenéken nulla volt a látótávolság a felkavart vízben, teljes sötétség volt. Ezért időlegesen visszahívtuk a búvárokat” – mondta a kutatás vezetője.

Az Indonéziából Szingapúrba tartó repülő 162 emberrel a fedélzetén zuhant a Jáva-tengerbe. Az indonéziai meteorológiai szolgálat szerint a tragédiát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. Feltevésük szerint a hajtóművek lejegesedtek és meghibásodtak, miután a gép berepült egy viharfelhőbe. A pilóta korábban ugyan engedélyt kért a repülésirányítóktól, hogy nagyobb magasságba emelje a gépet, ezt azonban nem kapta meg, mert nagy volt a légi forgalom.

A tragédia pontos körülményeire csak a gép fekete doboza adhat választ. „Remélem, hogy gyorsan megtalálják a fekete dobozt, megtudjuk a baleset okát, hogy megelőzhessük a jövőbeni szerencsétlenségeket” – mondta egy helyi lakos.

Az indonéz hatóságok szerint az utasszállító vasárnap nem is közlekedhetett volna ezen a szakaszon. A maláj Airasia fapados elnöke viszont cáfolta, hogy engedély nélkül repült a szerencsétlenül járt gép.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!