2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Róma - Cinecitta magyarul

Következik:

Híradó 12:00

A teljes minisztérium Debrecenbe költözik

2014. június 11., szerda 21:09, frissítve: csütörtök 12:02

Nemcsak államtitkárságok, hanem a Földművelésügyi Minisztérium egész szervezete Debrecenbe költözik – erről egyeztetett ma a tárcavezető a város polgármesterével. A megfelelő épületet még keresik. Kósa Lajos azt mondta: a minisztériumi dolgozók döntik el, hogy ingáznak majd vagy családjukkal együtt Debrecenbe költöznek.

A Debreceni Egyetem mellett lévő kollégium épülete jelenleg üresen áll. Lehet, hogy itt működik majd a Földművelésügyi Minisztérium. A megfelelő helyet még keresik, de az már biztos, hogy az egész tárca Debrecenbe költözik.

– Az első tárgyalást a miniszter úrral ma megejtettem, ő a leghatározottabban azt mondta, hogy nem részlegek, nem egyes irányító szervezetek, hanem az egész szervezet Debrecenbe telepítéséről lenne szó – mondta a Hír TV-nek Debrecen polgármestere.

Kósa Lajos azt mondta: a minisztérium befogadásával új munkahelyek jönnek létre, és fellendül az ingatlanpiac is. Szerinte vidéken olcsóbban lehet ekkora szervezetet üzemeltetni. Azt pedig a minisztériumi dolgozókra bízzák, hogy ingáznak majd vagy családjukkal együtt letelepszenek a Budapesttől több mint 200 kilométerre fekvő hajdú-bihari megyeszékhelyen.

– Ez mindenkinek egyéni döntése, hogy mit csinál, természetesen mindenkit nagy szeretettel várunk, Debrecenben az élet egészen remek, egyébként a minisztériumban dolgozók egy jelentős része eleve vidéki, tehát nem lesz neki szokatlan, ha vidéken kell élnie – mondta a városvezető.

Fazekas Sándort az államtitkári bemutatkozáson nem lehetett megkérdezni a részletekről.

Egyelőre nem tudni, mekkora költséggel számol a költözéssel és az utazásokkal kapcsolatban a minisztérium. De nemcsak ez az egy tárca költözne. A tervek szerint a Miniszterelnökséghez tartozó vidékfejlesztési államtitkárság már év végére Kecskemétre tenné át a székhelyét, a Honvédelmi Minisztérium pedig 2016-ig Székesfehérvárra. Miskolc is lobbizik egy államtitkárságért.

– Miskolcon az elmúlt években a gazdaság fejlesztése volt a legkiemelkedőbb. Miskolcon volt az elmúlt négy év legnagyobb zöldmezős beruházása, a Takata cég letelepedése, hatalmas dinamikát kapott itt az ipar, azt gondolom, erre kellene alapoznunk. Valamilyen az ipar fejlesztésével kapcsolatos államtitkárság vagy tárca természetesen helyet kaphatna – nyilatkozta Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere.

A tárcák közül egyelőre Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nem zárta ki, hogy elfogadnak egy kedvező ajánlatot. „Hogyha szívesen látnak minket, és olyan körülményeket találunk, mert azért ne felejtsük el, hogy 1600 ember dolgozik nálunk, családjuk van és Budapesthez kötődnek. Ezt át kell gondolni, de ha egy jó megoldás van, akár államtitkárságokra is lebontva, akkor miért ne? Én már az előző ciklusban is szerettem volna Miskolcra menni” – közölte Balog Zoltán.

A kormány azért költöztetné vidékre a minisztériumokat, hogy csökkentse Magyarország Budapest-központúságát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!