2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Egy markolót is eltérítettek a lázadók

2013. június 3., hétfő 10:50, frissítve: hétfő 21:05

Markolóval indultak a tüntetők a török miniszterelnök isztambuli irodájához – a demonstrálókat az egyenruhások tartóztatták fel. Törökország több városában is folytatódtak a kormányellenes tüntetések. A kormányfő szerint az ellenzék a felelős a zavargásokért.

Ismét több tízezren vonultak az utcára Törökország több nagyvárosában. A tüntetők Isztambulban Erdogan miniszterelnök hivatalához közel csaptak össze a rendőrökkel. A lázadók egy munkagépet is eltérítettek, és azzal indultak az irodához. A rendőrök könnygázzal, vízágyúkkal oszlatták szét a tömeget.

Isztambul más részein a tüntetők boltokat, raktárakat támadtak meg és megpróbáltak áthaladni az egyik hídon is, de ezt a rendőrség megakadályozta. A rendőrök a levegőbe lőttek, de az összecsapásokban többen is megsérültek.


A demonstrálók a kormányzó párt irodájára is rátámadtak, s több ablak is kigyulladt, miután Molotov-koktélokat dobáltak az épületbe. A rendőrség itt is közbeavatkozott.

A jogvédők ismét túlkapásokkal, brutalitással vádolják az egyenruhásokat, szerintük a rendőrök tüntetőket vertek meg és nőket bántalmaztak.

A tüntetéssorozat május 26-án kezdődött, miután kiderült, hogy a kormány bevásárlóközpontot építene az egyik park helyén. A demonstrációk rövid időn belül kormányellenes tüntetéssé váltak. A török miniszterelnök most azzal próbálja lecsendesíteni a tüntetőket, hogy még nem dőlt el véglegesen, bevásárlóközpont vagy múzeum, vagy más épület lesz a parkban. Az elmúlt három nap alatt a tüntetéssorozatokban a török orvosok egyesülete szerint több mint 1700 ember sérült meg, s körülbelül ugyanennyit vettek őrizetbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!