2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egy kilencvenéves holokauszttúlélőt is őrizetbe vettek

,

2014. augusztus 19., kedd 11:15, frissítve: csütörtök 15:29

Lőfegyverrel, kövekkel és benzines palackokkal támadtak a rendfenntartókra Amerikában, Missouri állam egyik legnagyobb városában. Az utcai zavargások napok óta tartanak egy fekete fiú lelövése miatt.

Lőfegyverrel, kövekkel és benzines palackokkal támadtak a rendfenntartókra Amerikában, Missouri állam egyik legnagyobb városának, St. Louisnak a peremkerületében, Fergusonban. Négy egyenruhás megsérült. A rendőrök nem viszonozták a tüzet, 31 rendbontót őrizetbe vettek. Őrizetbe vettek több újságírót is, mert állítólag a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták el a helyszínt. A sajtó munkatársai azt mondták, hogy ők engedelmeskedtek a rendfenntartóknak. Az utcai zavargások napok óta tartanak egy fekete fiú lelövése miatt.

 

Ismét lángolnak az utcák Fergusonban. A gyújtogató tüntetőket bilincsben viszik el. Az állam kormányzója három napja hirdetett szükségállapot és éjszakára kijárási tilalmat vezetett be, mindhiába. Az utcákon folyamatosak a tüntetések, a demonstrálók Molotov-koktélokat és könnygázgránátokat dobálnak. Egy fotós is az utcai zavargásokban sérült meg. „Eltalált egy gránát, aztán ráesett a lábamra és felrobbant. Elestem és nem kaptam levegőt. Úgy éreztem, hogy víz alatt vagyok és fulladok” – mondta a fotós.

A tüntetők megfékezésére a város kormányzója hétfőn behívta a nemzeti gárdát. „Ez a katonai rendőrség. Az a feladatuk, hogy megvédjék az irányító központot” – mondta Jay Nixon.

A tüntetők megpróbáltak hétfő éjjel elfoglalni egy kormányépületet is. A rendőrök harmincegy tüntetőt vettek őrizetbe, köztük egy kilencvenéves holokauszttúlélőt is, aki Gáza felszabadításáért is küzd. A város rendőrkapitánya szerint a tüntetők egy kis csoportja a legveszélyesebb. „A fegyvereket lefoglaltuk. Egy autóban találtuk, a kocsi beállt egy parkolóba, és amikor az egységeink megközelítették őket, rájuk lőttek” – mondta Ron Johnson rendőrfőnök.

Eközben egy szövetségi orvosszakértő megerősítette az áldozat családja által felkért kórboncnok korábbi jelentését. A törvényszéki orvos szerint is hat lövés érte a fiút, mind a jobb oldalán. Ezekről a család szakértője korábban azt mondta, hogy csak egy volt halálos közülük: az, amelyik a szemöldöke vonalában érte a fiút.

Az ügyben nemcsak helyi, hanem szövetségi vizsgálat is indult. Barack Obama nyári szabadságát megszakítva visszatért Washingtonba és bejelentette: a legfőbb ügyészt küldi Fergusonba, hogy találkozzon a nyomozás vezetőivel és a város elöljáróival. Az amerikai elnök azt mondta: nincs mentség a történtekre, de a nyomozás lezárásáig nem akar elhamarkodottan elítélni senkit. „Nagyon óvatosnak kell lennem, hogy ne ítéljek elhamarkodottan, a vizsgálatok befejezése előtt, mert ez az ügy a helyi bíróság hatáskörébe tartozik, de már a Szövetségi Nyomozó Iroda is vizsgálódik. Nem akarom, hogy úgy tűnjön, hogy nyomást gyakorlok bármely oldalra” – mondta Barack Obama.

Az afroamerikai művészvilágnak viszont határozott véleménye van. Az egyik ismert rapper a rendőrök megbüntetését követeli. „A lényeg az, hogy olyan ítélet szülessen, hogy ha egy rendőr legközelebb hasonló helyzetbe kerül, eszébe se jusson ez a megoldás. Így lehet változtatni. Eddig nem sokszor büntették meg azokat a tiszteket, akik fekete embereket gyilkoltak” – mondta Nelly.

Fergusonban azután újultak ki a zavargások, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta annak a járőrnek a nevét, aki lelőtte Michael Brownt, illetve közzétett egy videofelvételt a fiúról, amint épp cigarettát lop.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!