2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Egy hónap után menesztették a minisztert

2014. március 25., kedd 17:32, frissítve: szerda 12:00

Az összes Krím félszigeten lévő ukrán laktanyát elfoglalták az oroszok. Az Egyesült Államok attól tart, hogy Oroszország további ukrán területeket követel majd magának.

Minden Krím félszigeten lévő ukrán laktanyát elfoglaltak az oroszok. Az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje és katonája már értesítette a hatóságokat arról, hogy az orosz hadseregben folytatják a katonai szolgálatot. Közben menesztették az alig egy hónapja kinevezett ukrán védelmi minisztert, mivel nem kezelte megfelelően a krími válságot. Kijev szerint a miniszter túl lassan vonta ki csapatait az Oroszországhoz visszacsatolt Krím félszigetről.

„A belügyi tárca különleges egysége meg akarja ölni a politikai ellenfeleket, a legfőbb ügyész irodájának vezetése ezért hozatta létre ezt az egységet. Elsőként engem akarnak megölni vagy élve átadni az orosz titkosszolgálatoknak, hogy rájuk fogják a gyilkosságot. Én vagyok az első a listán, az új hatalom így kezdi a tevékenységét” – mondta a Jobboldali Szektor egyik vezetője, Olekszand Muzicsko egy márciusban készült videón.

A férfit keddre virradóra valóban megölték a rendőrök egy nyugat-ukrajnai faluban – egyelőre tisztázatlan körülmények között. A belügyminisztérium szerint Muzicsko menekülni próbált, és rálőtt a hatósági emberekre. „Amikor meghallotta, hogy a rendőrség megállásra szólítja fel, megpróbált elmenekülni, kiugrott a kávézó ablakán, végiggurult a földön, és tüzet nyitott a rendőreinkre” – közölte a belügyminiszter-helyettes.

A férfi egyik ismerőse máshogy emlékszik a történtekre. „Szasa éppen evett a kávézóban, és felköszöntötte születésnapos barátját. Aztán néhány kocsi érkezett a helyszínre, mindenkit a földre parancsoltak, arccal feküdtünk a földnek. Szasát később találtuk meg, meg volt bilincselve, a ruhája felszakadt, a szívébe kapta a lövést” – mondta az ismerős.

A szélsőjobboldali mozgalom nagy szerepet játszott Viktor Janukovics februári megbuktatásában, egyik vezetője az új nemzetbiztonsági tanácsban is helyet kapott. Muzicsko meggyilkolása tehát arra is utalhat, hogy az új hatalom szereplői között is hatalmas ellentétek vannak.

Szintén belső konfliktusokról árulkodik, hogy a parlament menesztette az alig egy hónapja kinevezett védelmi minisztert. „Az elmúlt egy hónap eredményei láttán le kell vonni az első személyi konzekvenciákat. Professzionális védelmi miniszterre van szükségünk, aki szerzett már tapasztalatot krízishelyzetekben” – közölte Vitalij Klicsko, az Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformért (UDAR) vezetője.

Ihor Tenyuhot teszik felelőssé azért, hogy Ukrajna túl lassan vonta ki katonáit az Oroszország által visszacsatolt Krím félszigetről, és nem védte eléggé az ottani csapatokat. A térségben szolgáló 19 ezer ukrán katonának alig több mint ötöde maradna az ukrán hadseregben, az ukránok legalább fele élt a Moszkva által felkínált lehetőséggel, és az ukrán helyett az orosz hadseregben szolgál tovább.

Obama beszólt

Az Egyesült Államok attól tart, hogy Oroszország további ukrán területeket foglalhat el – erről beszélt Barack Obama a hágai nukleáris biztonsági értekezlet után tartott sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök újabb szankciókat helyezett kilátásba az ismételt orosz agresszió esetére, és hozzátette: Amerika továbbra is Ukrajna részének tekinti a Krím félszigetet. Bővebben >>>

Óva intik a magyarokat

Nem javasolja a Külügyminisztérium a magyaroknak, hogy a Krím félszigetre utazzanak. A tárca szerint az elszakadásról szóló népszavazás után bizonytalan, veszélyes politikai és biztonsági helyzet uralkodik a térségben. A minisztérium a Kelet- és Dél-Ukrajnába utazni készülőket is arra kérte, hogy halasszák el útjukat.

„A Krímbe ne, Dél-, illetve Kelet-Ukrajnába fontos okból utazzanak, az ország egyéb területeire, így Kárpátaljára is lehet utazni, de ott is elővigyázatosságot javaslunk” – közölte a Külügyminisztérium sajtófőnöke. Kaleta Gábor hozzátette: nem tudnak bajba jutott magyarról sem a Krímben, sem Ukrajna további területein.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!