2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Komolyabb gondot jelenthet az ebola, mint képzelték

2014. augusztus 23., szombat 12:08, frissítve: hétfő 11:14

Hosszabb távú, 6-9 hónapos stratégiát fogadott el az Egészségügyi Világszervezet a nyugat-afrikai ebolajárvány megfékezésére. A szervezet munkatársai nem számítanak rá, hogy még az idén sikerül megállítani a vírus terjedését. Közben a halálos áldozatok száma meghaladta az 1400-at.

Családok bújtatják fertőzött tagjaikat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az úgynevezett árnyékzónák, vagyis azok a helyek, ahová a családok nem engedik be az orvosokat, azt jelentik, hogy Nyugat-Afrikában az ebolavírus komolyabb gondot jelent, mint ahogy azt képzelték.

– Nem akarom szépíteni a helyzetet. Ez nem olyan dolog, ami egyik napról a másikra megváltozik, ez nem lesz könnyű. Sok hónapnyi kemény munka áll előttünk. Sok hónapnyi szenvedésre számítunk a vírus elleni harcban, de arra is számítunk, hogy egyszer ez megváltozik – mondta Keiji Fukuda, a WHO főigazgató-helyettese.

Eddig több mint 1400 ember halt meg a 2600 fertőzött esetből. Az Egészségügyi Világszervezetet pedig folyamatosan bírálják, hogy túl lassan reagál. Szakértők szerint azonban a WHO által festett képnél is rosszabb lehet a valós helyzet, ugyanis sok helyen, a fertőzött területeken a lakosok elkergetik az egészségügyi munkásokat és megtagadják a kezelést. A WHO álláspontja szerint 6-9 hónapba telik, mire sikerül a vírust megállítani.

Etiópiában az ebola terjedése ellenére a nemzeti légitársaság továbbra is indít gépeket a nyugat-afrikai országokba. Ugyanakkor a hatóságok ellenőrző pontokat állítottak fel az Addis Ababa-i reptéren. Kenya már leállította a légi közlekedést a fertőzött országokba, de az etióp légitársaság közlése szerint kevés annak az esélye, hogy a járvány a repülőgépeken is terjedjen. Ugyanakkor mindenkit, aki az ország területére lép, ellenőriznek.

– Kiképeztük az orvosokat és egyéb egészségügyi dolgozókat, és vannak fertőtlenítő embereink is. Amikor az utasok megérkeznek, diagnosztizáljuk őket, és utána fertőtlenítjük azokat a helyeket, ahol jártak a reptéren. Így dolgozunk mi – közölte Damenech Wolde, a reptéri elkülönítő egység tagja.

Nigériában közben újabb két betegről derült ki, hogy ebolavírussal fertőzöttek. A 174 millió lakosú országban immár 14-re emelkedett a bizonyítottan ebolától megbetegedettek száma. Közülük öten már meghaltak, öten viszont kigyógyultak. A két új megbetegedés két ebolás áldozat házastársa, egy nő és egy férfi. Előbbiek kapcsolatban voltak Patrick Sawyerrel, azzal a libériai–amerikai állampolgárral, aki behurcolta Nigériába a kórt.

Írországban pedig befejeződtek annak a férfinak a vizsgálatai, aki Nyugat-Afrikából hazatérve halt meg otthonában. A férfi laboratóriumi tesztjeinek eredménye kizárta, hogy az ebola vírusa végzett volna vele.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!