2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Durván megkínozták az ellenzéki vezért

2014. január 31., péntek 10:34, frissítve: péntek 17:40

Levágták a fülét az ukrán ellenzék egyik most előkerült vezetőjének. A férfi egy hete tűnt el nyomtalanul – elrablói megkínozták. Közben az Európa Tanács független szakértői szervezettel vizsgáltatná ki a kijevi erőszakos cselekményeket. Az unió vezetői politikusai mind az erőszak felfüggesztését és az ukránok emberi jogainak helyreállítását követelik Viktor Janukovicstól.

„Az ukrán elnök megöli a demokráciát” – volt olvasható a demonstrálók transzparensén az Európa Tanács épülete előtt Strasbourgban. A tanács közben arról is döntött, hogy egyelőre nem függeszti fel az ukrán delegáció szavazati jogát, de megfontolja azt, ha az emberi jogok megsértése tovább folytatódik az országban.

„Úgy vélem, hogy a szankciók lehetősége arra az esetre, ha katonai beavatkozás lesz, vagy ha tovább sérülnek a jogaink, nagyon fontos dolog” – közölte Szerhij Szoboljev, az Európai Néppárt ukrán tagja.

A közgyűlés elfogadta az Európa Tanács főtitkárának kezdeményezését, miszerint egy független tanácsadói szervezet vizsgálja meg a kijevi erőszakos cselekményeket.

Folytatni kell Ukrajnában a feszültség csökkentését, az erőszaknak és a megfélemlítésnek véget kell vetni – ezt már az Európai Bizottság elnöke mondta. „Catherine Ashton tüntetőkkel találkozott tegnap és sokkoló történeteket hallott. Ezért is volt az az első üzenetünk, hogy állítsák le az erőszakot és a megfélemlítést. Ugyanezt mondtam az újságírók ügyében is. Telefonon beszéltem Janukovics elnökkel és vizsgálatokat kértem tőle, valamint azt, hogy a felelősöket büntessék meg” – közölte José Manuel Barroso.

Az erőszakot ítélte el és a békés tüntetések engedélyezésére szólított fel Francois Hollande francia elnök is. „Az ukrán kormánynak be kell fejeznie mindenfajta elnyomást addig, ameddig a tüntetések békések, valamint szeretnénk újra elismételni, hogy a társulási szerződés még mindig ajánlatnak minősül az unió részéről Ukrajnának” – üzente a francia elnök.

Kijevben eközben előkerült az ukrán ellenzék egy hete nyomtalanul eltűnt egyik vezetője, Dmitrij Bulatov, akit elmondása szerint elrablói súlyosan bántalmazták, megkínozták, egyik fülét pedig levágták.

Az operatív törzs feladata
Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban létrehozott operatív törzs egyik feladata egy esetleges menekülthullám kezelése lehet – mondta el Magyarország élőben című műsorunkban Kumin Ferenc, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!