2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Dúl a háború a második genfi konferencia körül

2013. november 1., péntek 12:44, frissítve: péntek 18:46

Még mindig csak a korai előkészítés fázisában van a második genfi konferencia. Egyelőre az sem tisztázott, hogy ki vegyen részt a november végén tartandó nemzetközi értekezleten, amelynek a szíriai béke megteremtését kellene szolgálnia. A közel-keleti országban dúló polgárháborúban több mint százezer ember vesztette életét, és milliók kényszerültek otthonuk elhagyására.

Javában dúl a háború, de nemcsak Damaszkusz és Homsz környékén, hanem a tárgyalóasztaloknál is. Ezért az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja csak reméli, hogy sikerül megtartani a november 23-ra tervezett konferenciát. „A szíriai kormány biztosította részvételét a konferencián. Az ellenzék, a koalíciós pártok és a többi szervezet még keresi a részvétel módját a genfi nemzetközi értekezleten” – közölte Lahdar Brahimi különmegbízott.

A késlekedés oka, hogy az ellenzéki csoportok egy küldöttséggel képviseltethetik magukat a konferencián, ennek létrehozása viszont szinte teljesen elképzelhetetlen. Az ellenzéket és az őket támogató Szaúd-Arábiát különösen az dühíti, hogy a második genfi értekezletre meghívták Iránt is, amely a szíriai rezsim fő szponzora. Irán meghívása annyira feldühítette a szíriai ellenzék vezető tagjait, hogy a különmegbízott lemondását követelik. Az oroszoknak is vannak feltételeik: a moszkvai vezetés azt szeretné, hogy az ellenzék ne kösse részvételét Aszad elnök távozásához.

– Nézze, azok az ötletek, amelyeket néha hallani, hogy zárjuk ki Aszadot, és akkor mindenben megállapodunk, igencsak alaptalanok mindaddig, amíg Aszad van hatalmon. Aszad nem hülye. Neki mindenképpen garanciákra van szüksége a politikai párbeszédet, az esetleges választásokat és saját sorsát illetően – közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Az ellenzék viszont úgy nyilatkozik, hogy a „szultánnak mennie kell”, ami azt jelenti, hogy az ellenzék csak akkor ül tárgyalóasztalhoz, ha azon az Aszad utáni Szíriáról esik szó.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!