2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Donyecket lövi az ukrán hadsereg

2014. augusztus 6., szerda 12:00, frissítve: szerda 18:08

Először érte légicsapás Donyeck belvároshoz közeli részét a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta. Az akciót valószínűleg az ukrán hadsereg hajtotta végre. Bár a bombázásnak nincs halálos áldozata, az elmúlt 24 órában három civil halt meg tüzérségi támadásokban. A konfliktus kezdete óta több mint ezerötszáz ember veszítette életét. Az ukrán hadsereg egyre szorosabbra vonják az ostromgyűrűt a szeparatisták fellegvárai, Donyeck, Luhanszk és Horlivka körül. A térségben humanitárius katasztrófa fenyeget, a lakosságot menekülésre szólították fel.

Oroszbarát, kormányellenes fegyveresek gyakorlatoztak Donyeck közelében, ugyanis a szeparatisták újabb összecsapásokra készülnek, mivel az ukrán hadsereg egyre közelebb ér az egymillió lakosú városhoz.

Az ukrán kormány távozásra szólította fel a térség lakosságát, amelyet egyre inkább humanitárius katasztrófa fenyeget. Van olyan város például, ahol napok óta nincs áram és víz. A helyiek egy része Kijevet és a Nyugatot hibáztatja a kritikus helyzetért. Mások viszont az ukrán kormányt védik – két asszony például a kamerák előtt vitatkozott össze.

– Nagyon szomorú vagyok, mert soha nem volt korábban ilyen vérszomjas elnökünk, mint a mostani, Porosenko.
– Nem mondasz igazat. Hagyd az elnököt dolgozni.
– Ne mondja, ez az elnök vérontással kezdte elnöki idejét.
– Meg kell védenie Ukrajnát, az ukrán földet. Nem igaz, amit mondasz.

Szintén készülnek az ukrán hadsereg ostromára Horlivka lakói: itt például élelmiszer-szállítmányt pakolnak ki egy furgonból a helyiek, az oroszbarát fegyveresek segítségével. „Nagyon félünk, főleg az elmúlt három éjjel volt félelmetes. Tartunk attól, hogy megszűnik az áramellátás, és akkor nem tudunk kenyeret sütni. Reggelente sorba állnak az emberek, el kell látnunk a lázadókat és a menekülteket” – mondta a helyi pékség vezetője.

Oroszország és a nyugati hatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsában is egymást okolták a történtekért. A testület Moszkva kérésére ült össze, végül azonban elutasította az oroszok által követelt rendkívüli, humanitárius lépéseket.


Azt azonban az ENSZ is elismeri, hogy a helyzet kritikus. „A konfliktussal sújtott térségekben erőszak uralkodik, a humanitárius helyzet állandóan romlik. 3,9 millió ember él ebben a zónában, és akik ott maradnak, azok egyre nagyobb veszélyben vannak, ahogy a harcok közelednek a sűrűn lakott területekhez” – mondta az ENSZ humanitárius műveleteinek igazgatója.

A szeparatisták és az ukrán hadsereg összecsapásaiban már legalább ezerötszázan haltak meg április óta, sokan közülük civilek. Több százezren Ukrajna más részeibe, valamint Oroszországba menekültek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!