2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Döntött a Kúria: minden érvénytelen szavazatot újraszámolnak

,

2014. április 22., kedd 16:48, frissítve: szerda 10:05

A legfőbb bírói fórum elrendelte az összes érvénytelen szavazat újraszámolását a XVIII. kerületben. Pestszentlőrincen volt a legszorosabb a párharc a kormánypártok és a baloldal jelöltje között az országgyűlési választáson. Fordulat esetén a Fidesz–KDNP-nek mégsem lenne meg a kétharmados többsége az új Országgyűlésben.

Az érvénytelen szavazatokat tartalmazó urnákat bontották ki a pestszentlőrinci önkormányzat épületében. A 394 voks újraszámolását a legfőbb bírói fórum rendelte el a baloldali jelölt, Kunhalmi Ágnes kérelmére.

– A felbontás az országgyűlési egyéni választókerületi bizottság elnöke és az országgyűlési egyéni választókerületi irodavezetője jelenlétében történt. Az érvénytelen szavazatokat a Kúriához szállította a Nemzeti Választási Iroda munkatársa.
– Mindent rendben találtak az ellenőrzésnél vagy a kibontásnál?
– Igen. Mindent rendben találtunk. A borítékokra minden információt felvezettünk – mondta a Hír TV-nek Hunyadkürti Szilvia, a 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezető-helyettese.

A főváros XVIII. kerületében volt a legszorosabb a párharc a kormánypártok és a baloldal jelöltje között az országgyűlési választáson. A nem hivatalos végeredmény szerint a fideszes Kucsák László mindössze hatvan szavazattal nyert a szocialista Kunhalmi Ágnessel szemben. A baloldali jelölt fellebbezett, a jogorvoslatban azt kérte, hogy számolják újra az összes érvénytelen szavazatot, amit a Nemzeti Választási Bizottság elutasított. Kunhalmi Ágnes nem hagyta annyiban, bírósághoz fordult, a Kúria pedig helyt adott kérelmének. A 364 érvénytelen szavazat újraszámolása hozhat fordulatot.

„A napokban várható, hogy akkor a Kúria eredményt hirdet, tehát előáll azzal, hogy az ő átszámlálásuk, vizsgálatuk milyen eredményt rajzolt ki. Mi abban reménykedünk, abban bízunk továbbra is, hogy ez érdemben a végeredményt nem fogja befolyásolni” – mondta Kucsák László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.

Kunhalmi Ágnest a Hír TV hiába kereste. Ha a XVIII. kerületben az újraszámolás után megfordul az eredmény, akkor a Fidesz–KDNP-nek oda a kétharmados többsége az új Országgyűlésben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!