2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Döntött a Kúria: az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát

2013. december 16., hétfő 14:05, frissítve: hétfő 20:25

Jogegységi döntést hirdetett a Kúria több, a devizahitelezéssel összefüggő kérdésben.

A Polgári Kollégium egyebek közt arról döntött, hogy a devizaalapú hitelek deviza-, és nem forintkölcsönök – ezeknél az árfolyamváltozásból adódó terhet az adósnak kell viselnie. Az egyoldalú banki szerződésmódosítások ügyében ugyanakkor nem határozott a Kúria, a kérdésben az Európai Bíróság állásfoglalása alapján döntenek majd. A Polgári Kollégium vezetője közölte: a Kúria tanácsa több mint kétharmados szótöbbséggel határozott intenzív előkészítő munka után, melynek során a jegybankelnök és a legfőbb ügyész állásfoglalását is kikérték.

„A devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyeknél az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás kockázatát. Ez a szerződéstípus önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, nem ütközik nyilvánvalóan jó erkölcsbe, nem uzsorásszerződés, nem irányul lehetetlen szolgáltatásra, és nem színlelt szerződés, a szerződési terheknek a szerződés megkötését követő, előre nem látható egyoldalú eltolódása az érvénytelenség körében nem értékelhető, tekintettel arra hogy az érvénytelenségi oknak a szerződés megkötésekor kell fennállnia” – fogalmazott Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője.

A jogegységi döntés hírére erősödött a forint: az euróval már 300 forint alatt kereskednek a bankközi devizapiacon, reggel még ennél több egységgel gyengébb volt az árfolyam. Az OTP papírja is drágult a bejelentést követően, a hirtelen, csaknem 2 százalékos erősödés miatt átmenetileg felfüggesztették a bankpapírral való kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén.

Indulatosan fogadták

Felháborodva fogadták a Kúria döntését a devizahitelesek nevében fellépő civil szervezetek. Tagjaik spontán utcai demonstrációba kezdtek, végigvonulva Budapest belvárosán. Ők továbbra is úgy gondolják, hogy a devizaalapú hitelszerződés hibás pénzügyi termék. Szerintük a jogegységi határozat után nem maradt más megoldás, mint politikai döntéssel rendezni a devizakölcsönök ügyét. Az Otthonvédő Tanács szóvivője azt hangoztatta, hogy a Kúria a bankok oldalára állt. Azt ugyanakkor ő sem vitatta, hogy az érintettek saját elhatározásukból választották a devizahitelt.

A tüntetők a Lánchídon keresztül a Clark Ádám térre érkeztek, a Fővárosi Ítélőtábla épületéhez tartanak - mondta el a Hír TV tudósítója 17 órakor.

A Jobbik is tüntetéseket szervez

A Jobbik jövőre több városban is tüntetést szervez, az országgyűlési képviselők pedig nyomást gyakorolnak majd a kormányra a devizahitelesek megsegítéséért – jelentette be Vona Gábor, a radikális párt elnöke még a döntés előtt. A pártelnök szerint naivitás a bankoktól várni a megoldást, hiszen nem a pénzintézetek a hibásak a kialakult helyzetért, hanem azok, akik engedték nekik a túlzott és erkölcstelen profit beszedését. Vona azt mondta: a kormány a választásokig nem akarja érdemben megoldani a devizahitelek ügyét.

A bankok oldalára álltak

A legfőbb bírói fórum a bankok oldalára állt - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Rogán Antal hozzátette: az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés ügyében várják még a Kúria állásfoglalását.

Az LMP sajnálatosnak tartja

Az LMP sajnálatosnak tartja a jogegységi határozatot, de tudomásul veszi - közölte a legkisebb ellenzéki párt frakcióvezetője. Schiffer András szerint a döntés után a parlamentnek még inkább foglalkoznia kellene az LMP több hónapja benyújtott törvényjavaslatával: a párt megtiltaná a közjegyzői okiraton alapuló kilakoltatásokat, miként azt is, hogy a pénzintézetek adósságbehajtó cégekre ruházhassák az adósokkal szembeni követeléseiket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!