2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Doneckben őrzik a maláj gép feketedobozait

2014. július 20., vasárnap 19:46, frissítve: hétfő 11:12

Megtalálták a lelőtt maláj gép feketedobozait. Az adatrögzítő berendezéseket oroszbarát szakadárok őrzik Doneckben, és hajlandók átadni a szakértőknek. A holttestek egy része hűtött vagonokban van, amelyet ugyancsak szakadárok őriznek. A Nyugat a szeparatistákat sejti a tragédia mögött, és újabb szankciókkal fenyegette meg Moszkvát. Oroszország tagadja a vádakat, és független vizsgálatot követel.

Egy vonatban helyezték el a lelőtt maláj gép utasainak holttestét a kelet-ukrajnai Torezben. A hűtött vagonokhoz a nemzetközi ellenőröket is odaengedték a szeparatisták. Az egyik ellenőr a brit Guardiannek azt mondta: benézhettek a vagonokba, de nem tudták megbecsülni a holttestek számát. A 298 áldozat közül már több mint 200-at találtak meg. A szakadárok szerint addig maradnak ott, amíg a nemzetközi szakértők meg nem érkeznek.

A gép feketedobozát már megtalálták a mentőalakulatok. Egy pénteken készült felvételen látszik, ahogy egy férfi a kezében viszi az adatrögzítőt, és megmutatja egy társának. A feketedoboz a szakadároknál van Doneckben, vezetőjük szerint hajlandók átadni a nemzetközi repülési szakértőknek. A készülék azért fontos, mert információkat adhat a tragédia körülményeiről.

Kijev továbbra is azt állítja: Moszkva áll a gép lelövése mögött, szerintük Oroszország ismét nehézfegyvereket ad a szakadároknak. „Az elmúlt 24 órában négy tank, három katonai jármű, három Grad rakéta-sorozatvető, négy páncélozott harci jármű, több Ural tehergépkocsi, valamint lőszerek érkeztek a Luhanszki régióba az orosz oldalról” – közölte Andrij Liszenko, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője.

Szintén Moszkvát és a szakadárokat sejtik a tragédia mögött a nyugati országok, az amerikai külügyminiszter szerint a rakétarendszer is Oroszországból érkezett, amellyel lelőtték a malajziai utasszállítót. „Elég nyilvánvaló, hogy ezt a rendszert Oroszországból szállították a szeparatistáknak. Biztosan tudjuk, hogy az ukránoknak nem volt ilyen rendszerük a környéken” – mondta John Kerry.

A Nyugat ezért újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. „Kedden a külügyminiszterek brüsszeli ülésén újabb büntető intézkedésekről próbáljuk meggyőzni európai kollégáinkat, amennyiben Oroszország nem változtat radikálisan pozícióján” – közölte Philip Hammond brit külügyminiszter.

Moszkva cáfolta a nyugati vádakat. Szerintük Kijev és a Nyugat már most ítélkezik, pedig még nem is vizsgálták ki a szerencsétlenséget. Közben több amerikai politikus már kezdeményezte, hogy Amerika és a NATO erősítse meg katonai jelenlététet Közép-Európában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!