2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Devizahitelesek: milyen megoldást választ a kormány?

,

2013. július 24., szerda 08:25, frissítve: szerda 12:46

Ma tárgyal a kormány a devizahiteleseknek nyújtandó újabb segítségről. A nemzetgazdasági minisztérium az árfolyamkülönbözet enyhítésére keres megoldást, míg az igazságügyi tárca a végleges rendezésre tesz javaslatot - sajtóhírek szerint. Közben kiderült, hogy devizakárosultak házait is értékesíti ingatlanközvetítőként egy olyan férfi, aki a nyilvánosság előtt a devizahitelesek érdekeinek védelmezőjeként mutatkozik.

Egy sátorba húzódtak a tűző nap elől a tüntetők a házelnök házánál. Kövér László otthona előtt hétfőn táboroztak le a devizahitelesek. Csütörtökig ott is maradnak. Köztük van a Nem Adom a Házam Mozgalom szervezője is. Póka László ingatlanközvetítőként dolgozik. A Magyar Nemzet szerint a hitelkárosultak ingatlanjainak értékesítésében is részt vesz.

Póka azt mondta: nem a vevőket segíti a devizakárosultak házainak megszerzésében, hanem a károsultaknak próbálnak segíteni – például tárgyalnak a bankokkal. „Látom az ügyfelek helyzetét, akiknek el akarja venni a bank a házát, látom azt, hogy mekkora anomália, hogy nagyobb a tartozás, mint amennyiért el lehet adni az ingatlanokat, és nyilván ezeknek az embereknek többnyire jogilag tudunk segíteni, de van olyan eset, amikor megpróbálunk a bankkal alkudozni, hogy kevesebbért is odaadja, hogy elengedje a tartozást, mint amennyiért ő szerette volna” – mondta Póka László.

A kormány szerdán dönt a hitelkárosultak megsegítésének újabb lépéseiről. A Portfólió.hu úgy tudja: két csomagot is kidolgoztak – az egyiket a nemzetgazdasági tárca, a másikat az közigazgatási és igazságügyi. A lap szerint Varga Mihály minisztériuma elsősorban az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik – a Kúria közelmúltbeli döntése alapján. Számítások szerint ez a megoldás a bankszektor egészének legfeljebb 81, az OTP-nek pedig maximum 18 milliárd forint veszteséget okozna. Navracsics Tibor tárcája viszont sajtóhírek szerint egy, a végtörlesztéshez hasonló radikálisabb, végleges megoldást terjeszthet elő a devizahitelesek problémáinak megoldására. Ha a kabinet ezt választja, a banki ágazat akár ezer, ezen belül az OTP mintegy 200 milliárd forint veszteséget szenvedhet, és a forint is gyengülhet. „Ha egy enyhébb verzió fog esetleg megvalósulni, akkor az mondjuk egy OTP-árfolyamnak kedvezhet, egy forintnak kedvezhet, tehát erősödhet, de nem jelentene egy végleges megoldást a devizahitelesek számára. Ha viszont egy nagyon radikális bejelentésre kerülne sor, akkor az viszont pont az ellenkezőjével, ellentétes hatással járna, a devizahitelesek fellélegezhetnének, de nagyon könnyen lehet, hogy a forint is pillanatok alatt a 300as szint fölé kerülne” – mondta Tóth Gergely a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője.


A programhoz szükséges pénzről és a bankrendszerre gyakorolt hatásról egyelőre semmit sem tudni. A kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóján a jegybankelnök sem válaszolt az adósmentéssel kapcsolatos kérdésre. „A jegybank független, hadd kezdjem a második kérdésével, tehát nem befolyásolja a mostani, három tényezőre épülő új, monetáris politikai keretünket, tehát nem tudom ezt kommentálni” – mondta Matolcsy György.

Általánosságban ugyanakkor Matolcsy György érintette a devizahitelezés kérdését, amikor az alapkamat meghatározásának új rendszerét ismertette a sajtótájékoztatón. „Ha a költségvetés 3 százalék alatti hiánnyal prognosztizálható, ez pozitív az alapkamat csökkentése felől, ha csökken az államadósság, szintén, ha csökken az országadósság, szintén, ha csökken a devizahitel-adósság mind a három adósnál, tehát az államnál, a vállalati szektornál és a háztartásoknál, tehát a családoknál, az is egy pozitív tényező”.

A kormány eddig három programban, több mint 320 ezer devizahitelesnek nyújtott valamilyen segítséget. A devizahitel-állomány még mindig több mint 1900 milliárd forint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!