2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Délután fél 6-ig a jogosultak 39,82 százaléka szavazott

, ,

2014. október 12., vasárnap 18:00, frissítve: vasárnap 19:05

Visszaesett a választási kedv délutánra. 17.30-ig a jogosultak 39,82 százalék-a járult az urnákhoz az önkormányzati választáson. Ez elmarad a négy évvel ezelőttitől, 2010-ben ugyanekkor 41,77 százalékos volt a részvétel. A legtöbben Nógrád megyében voksoltak eddig. Aktívak az emberek Hevesben, Borsodban és Szabolcsban is. Budapesten, Pest megyében és a dunántúli megyék többségében a részvétel továbbra is elmarad az országos átlagtól. A helyhatósági választásokon 3200 településen 8,2 millió választó voksolhat.

A helyhatósági választással együtt nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak, a voksolásban nincs fennakadás – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A választási részvételi arány 0,1 százalékkal marad el a 2010. évitől, úgy tűnik, ugyanolyan részvételi arány várható, mint négy évvel ezelőtt, és ez pozitívan értékelhető – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Hír TV-nek 15 óra után nem sokkal. Pálffy Ilona a jogsértésekről is beszélt. Az mondta: ilyen esetben mindenhol a helyi választási bizottságnak kell intézkednie. Hozzátette: bejelentések is érkeztek az NVI-hez, ezek inkább áramszünet, rosszullét miatt voltak. Egy ügyben kellett utasítást kiadnia a választási irodának, amikor megtudták, hogy szavazatszámláló bizottsági tagok mentek ki és 150 méteres körzeten belül letépkedték a választási plakátokat.

417 visszalépést történt. Volt ahol újra tudták nyomtatni a szavazólapokat, de volt ahol csak kihúzták a alpról a visszalépő nevét. Értetlenül áll a Nemzeti Választási Iroda az előtt, hogy kilenc szavazólapot találtak egy fülkében Tiszkesziben. Nem tudják, hogy hogyan és ki tette oda – egyenlőre egy borítékban félretették. Délelőtt, napközben többen szavaztak, délután viszont csökkent a választási kedv, 50 százalék alatti választási részvételi arányra számítanak – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója 17.30-kor.

A legtöbb helyen rendben megkezdődött a voksolás reggel 6 órakor – számolt be a Hír TV munkatársa a Nemzeti Választási Irodából. Egyedül Győr-Moson-Sopron megyében, Potyondon nem indult rendben a választás. Információink szerint az éjjel feltörték a szavazókör ajtaját, de nem vittek el semmit, a szavazólapok még nem voltak ott. A rendőrségi helyszínelés háromnegyed hétig tartott. Ezt követően itt is megkezdődhetett a voksolás – számolt be a Hír TV munkatársa.

Jászapátiban rosszul lett a helyi szavazóbizottság elnöke, feladatát az elnökhelyettes vette át. Aszódon az első választó próbálta megzavarni a voksolást, ettől függetlenül végül rendben el tudott indulni. A Pest megyei Alsónémedi első számú választókörzetében egy férfi lett rosszul, mentőt kellett hívni hozzá – összegezte a rendkívüli eseményeket a Hír TV tudósítója az NVI-ből 12 órakor.

A szavazók a budapesti főpolgármester és a polgármesterek személyéről, illetve a települési és megyei képviselő-testületek tagjairól dönthetnek. Országszerte minden negyedik településen csupán egy jelölt méreti meg magát, így ezeken a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal is meg lehet választani a jelölteket.

A fővárosban és a legtöbb vidéki településen három, a megyei jogú városokban két szavazólapot kapnak a választók. Budapesten a főpolgármester mellett a kerületi polgármester és az egyéni képviselőjelöltek személyéről is döntenek. Vidéken a nem megyei jogú városban élők szintén három szavazólapot kapnak, ők a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett a megyei közgyűlés pártjaira voksolhatnak.

Szavazólapcserére van lehetőség, amennyiben valaki elrontotta a kitöltését és még nem dobta be az urnába.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le a voksát. Az országban 18 ezren kérték, hogy ne a lakóhelyükön, hanem a tartózkodási helyükön szavazhassanak. A szavazás egyfordulós, eredményességi küszöb nincs, az nyer, aki a legtöbb voksot kapja. A polgármesterek és képviselők mandátuma a korábbi négy helyett már öt évre szól.

Hat településen elmarad a polgármester-választás. Van, ahol az egyetlen jelölt az utolsó pillanatban visszalépett, és akad olyan település is ahol senki sem indult a polgármesterségért. Így a Tolna megyei Udvariban és Aparhanton, a Zala megyei Valkonyán, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, valamint a Veszprém megyei Nemesvitán sem választanak a helyiek. Az érintett településeken időközi polgármester-választást kell majd tartani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!