2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Csütörtököt mondott a pénteki tűzszünet

2014. szeptember 8., hétfő 12:55, frissítve: kedd 14:04

A pénteki tűzszünet ellenére lőtték éjjel Mariupolt és Donecket az oroszbarát szakadárok. Áldozatokról egyelőre nem tudni. Egy ukrán katonai szakértő szerint az ukrán katonák kizárólag akkor lőnek, ha támadás éri őket, és akkor is csak kézifegyverekkel. Közben a nemzetközi jogvédő szervezet szerint mindkét fél követett el háborús bűncselekményeket.

Csütörtököt mondott a pénteken kötött fegyvernyugvás: továbbra is a fegyvereké a főszerep Ukrajna keleti és déli területein. Ukrán források szerint Doneck és az Azovi-tenper partján lévő, stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros peremvidékét lőtték a szeparatista fegyveresek. Az oroszbarát alakulatok szemtanúk szerint tüzérséggel támadták az ukrán hadsereg állásait.

A Magyar Nemzet rovatvezetője szerint ezek a szórványos összecsapások azért alakulhatnak ki, mert sem a kijevi, sem a moszkvai vezetés nem ellenőrzi a harcoló erőket.

„Természetesen vannak olyan érdekek is, amelyek inkább a háborúban érdekeltek. Ha ukrán részről nézzük, akkor választási kampány van, és a jelenlegi hangulatban a kompromisszumot, a kompromisszumkészséget nagyon sokan árulásnak tekintik. A másik tény az, amire sokan felhívják a figyelmet, hogy a háborús retorika elterelheti a figyelmet arról a borzasztóan rossz gazdasági helyzetről, amely télen nagyon elő fog jönni. Nem lehet ezt örökké a háttérbe szorítani” – fogalmazott a Hír TV-ben Stier Gábor. Hozzátette, a tűzszünet inkább Moszkvának kedvez, hiszen jelenleg az oroszbarát erők állnak jobban a fronton, és időt nyerhet a nyugati szankciókkal szemben.

Mindkét fél követett el háborús bűncselekményeket – ezt már az Amnesty International jelentette ki egy menekültekkel készült helyszíni tényfeltáró jelentésre hivatkozva. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint az ukrán kormányerők tüzérsége lakónegyedeket lőtt, illetve mindkét oldal követett el kínzásokat, emberrablásokat. „Azt már korábban jelentettük, hogy a szeparatista erők megsértik a nemzetközi humanitárius jogokat. De ami most történik, és az elmúlt hetekben növekedett, hogy az önkéntes zászlóaljak, mint például az Ajdar zászlóalj tagjai rendszeresen megverik, kínozzák, rabolják el az embereket” – nyilatkozta Salil Shetty.

A nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára szerint ezeket a bűncselekményeket ki kell vizsgálni. Így az orosz hatóságokat is felelősségre lehet vonni az elkövetett jogsértésekért, függetlenül attól, hogy az orosz erők közvetve vagy közvetlenül irányítják a kelet-ukrajnai szakadárokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!