2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Vezércikk 04:00

Csütörtökön támad az USA?

2013. augusztus 27., kedd 18:40, frissítve: szerda 09:19

Már csütörtökön megindíthatják az amerikai katonai hadműveletet Szíria ellen. Ezt közölte washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva az amerikai NBC hírtelevízió. Az információk szerint a három napig tartó csapássorozat korlátozott lesz, és a katonai fellépés inkább üzenetet hivatott közvetíteni a szíriai elnöknek. Barack Obama egyelőre nem döntött az akció megindításáról, az amerikai és a brit csapatok azonban készültségben vannak a térségben.

Nyaralását megszakítva érkezett vissza a brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidenciára, hogy megvitassa a lehetséges válaszlépéseket Szíriával kapcsolatban. David Cameron rendkívüli parlamenti ülést hívott össze csütörtökre, és egyeztetett az orosz, a francia és az amerikai elnökkel is. Barack Obama egyelőre nem döntötte el, hogy ha igen, mikor indítja el a katonai csapást, a csapatok azonban készenlétben állnak. „Obama elnök felvette a kapcsolatot legfontosabb szövetségeseinkkel, és ezután hozza meg a döntést arról, hogy miként reagáljunk a vegyi fegyverek bevetésére. De tévedés ne essék: Obama elnöknek az a meggyőződése, hogy mindenkinek felelnie kell, aki a világ legkegyetlenebb fegyverét használja a védtelen lakosság ellen. Ennél most semmi sem súlyosabb, ezért a figyelem most nem irányulhat jobban semmi másra” – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem hajthat végre semmiféle katonai beavatkozást a Biztonsági Tanács határozata nélkül. A testület azonban minden bizonnyal döntésképtelenné válna, mert Oroszország mellett Kína sem támogatja a külföldi katonai fellépést.


A szíriai külügyminiszter szerint nincs értelme egy Szíria elleni támadásnak. „Nincs logikus magyarázat arra, hogy miért történne támadás. Kétséges számomra, hogy egy olyan ország, mint az Egyesült Államok elindítana egy ilyen akciót. Máskülönben az egész kultúrájuk és kifogásuk szeptember 11-e miatt összeomlana” – mondta Walid Al-Mouallem.

A szíriai kormány továbbra is tagadja, hogy a hadsereg támadott vegyi fegyverekkel múlt héten több damaszkuszi külvárost. A támadásokban 1300 ember halt meg. Az ENSZ ellenőrei még mindig nem tudták megvizsgálni az érintett területet, legkorábban szerdán tudják elkezdeni a vizsgálatot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!