2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Csökkent a járványveszély a Fülöp-szigeteken

2013. november 16., szombat 17:27, frissítve: vasárnap 08:31

Életet mentett a magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja a Fülöp-szigeteken. Osgyán Dániel vészhelyzeti igazgató a Hír Televíziónak elmondta, hogy helyi orvosok és más külföldi egészségügyi csoportok segítségével látják el a betegeket. Az igazgató arról is beszélt, hogy csökkent a járványveszély.

Négyszáz beteget látott el első nap a Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja egy kifosztott kórházban. Egy nőt életveszélyes állapotban szállítottak be, lőtt sebe volt. Sok vért vesztett, a golyó a belső combot érte. „A vérzést próbálták csillapítani és amennyire lehet, elállítani. Gyors transzportot szervezetünk, hogy átvigyük a másik kórházba, és igyekeztünk jelezni, hogy addig ott fogadják a műtétre a fiatal hölgyet” – közölte Osgyán Dániel.

A kórház lett az átmeneti otthonuk azoknak a helyi orvosoknak, ápolóknak, akiknek házát lerombolta a tájfun. Ők is segítenek a magyaroknak, és az ENSZ más egészségügyi csoportokat is a kórházba irányított. Újabb fosztogatástól nem kell tartani, az épületet negyven-ötven katona védi. A járványveszély csökkent – mondja a szeretetszolgálat igazgatója. „A lakott területeken a halottak ugyan még sok helyen kint vannak az utcán, annyi előrelépés van, hogy legalább hullazsákba vannak csomagolva, ezért csökkent a fertőzésveszély, viszont az ivóvízhiányból adódóan, a mindenféle piszkos, szennyezett vizek fogyasztása miatt sokkal nagyobb veszély. Már most egyre több kisgyereket hoznak hozzánk lázzal, hányingerrel, hasmenéssel, ami a szennyezett víz fogyasztására vezethető vissza” – mondta Osgyán Dániel.

A Fülöp-szigetek kormánya közben befagyasztotta az alapvető gyógyszerek árát, hogy ne nyerészkedhessenek a kereskedők. A készítmények közé sorolták a krónikus betegségben szenvedők, például az asztmások és a cukorbetegek orvosságait is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!