2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Csapás a nagybirtokosoknak: még több pénzt von el a kormány

2014. július 22., kedd 07:30, frissítve: kedd 10:30

Tízmilliárdokat von el a kormány a mezőgazdaság teljesítményének javát adó agrárcégektől a területalapú uniós támogatás átcsoportosításával. Az illetékes miniszterek szerint az intézkedés munkahelyek tízezreit teremtheti meg a családi gazdaságokban. A nagybirtokok viszont elbocsátásokra, az állatállomány csökkentésére és a fejlesztések leállítására kényszerülhetnek ágazati szakértők szerint. A várható gazdasági következményeket a kabinet nem új forrásokkal, hanem meglévő pénzekkel enyhítené.

1037 hektárig nincs változás, a földalapú támogatás annyi marad, amennyi eddig volt. 1037 és 1200 hektár között 5 százalékot vág a kormány, 1200 hektár felett viszont nem jár uniós pénz a nagybirtokoknak. Brüsszel csak az 5 százalékos csökkentést írta elő. „Az európai uniós magyar elnökség alatt, amikor a közös agrárpolitika formálásába igazán érdemi módon tudtunk beleszólni, megteremtettük azt a nemzeti mozgásteret, amely lehetővé teszi azt, hogy a nagybirtokok területalapú támogatásából húszmilliárd forintot kapjanak az állattartók. Ez azt jelenti, hogy 1200 hektár felett a területalapú támogatás 100 százalékát vonjuk el és használjuk fel jószágtartás támogatására” – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A nagygazdaságoktól elvett pénz a vidékfejlesztési kasszát gyarapítja, amelynek elosztása már nem a földművelésügyi miniszterhez, hanem a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánoshoz tartozik. „Nyugodtan mondhatom, hogy azok a nagyvállalkozások, amelyek 1200 hektár fölött gazdálkodnak, és csak növénytermesztéssel foglalkoznak, az európai uniós támogatási rendszerből kitiltásra kerülnek tekintettel arra, hogy alacsony a foglalkoztatás, magas a gépesítés, és extraprofitot tudtak realizálni az elmúlt időszakban. A kormánynak pedig ezzel ellentétes az érdeke. Az az érdeke, hogy minél több embert foglalkoztassanak az agráriumban, tehát az agrárforrásokat abba az irányba fogjuk terelni, hogy minél több ember számára tudjon a mezőgazdaság megélhetést biztosítani” – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az érintett nagygazdaságoktól a kormány elveszi azt a jogot, hogy a megvont támogatásból leírhassák az előző évben kifizetett munkabéreket és járulékokat. Ez mérsékelhette volna a veszteségeiket. „Munkabér-korrekció felvetődött korábban is, és már jöttek a tippek, hogy miként lehet kijátszani, ezért a kormány nem támogatta, hogy munkabér-korrekció legyen. Más formában ugyanaz a cél elérhető, a munkahelyek támogatása a termékek mentén is megoldható” – vélekedett Fazekas Sándor.


A földalapú támogatás átcsoportosításával párhuzamosan a kormány megduplázza az állattartók kiemelt támogatását, akiknek 212 milliárd forint jut a következő években. Ebből a pénzből a nagybirtokok is kaphatnak – hangoztatta Lázár János. „Ebből a támogatási alapból – ami várhatóan, a tárca számításai szerint 30-35 milliárd forint lesz csak a 2015-ös esztendőben – mindenki részesedhet, aki foglalkoztat, aki munkahelyeket teremt, aki jószágot tart, aki kertészetet működtet, zöldséget-gyümölcsöt termeszt. Nem teszünk különbséget, nem tudunk különbséget tenni, és nem is akarunk különbséget tenni e tekintetben a támogatásra jogosultak között, akik a jövőben ezt a támogatást meg fogják kapni.”

A miniszterek által említett 212 milliárd forint eddig is benne volt a költségvetésben, így ez a pénz nem pótolja a nagybirtokoktól elvett tízmilliárdokat. Ágazati szakértők szerint a területalapú támogatás megnyirbálása miatt elbocsátások várhatók a mezőgazdaságban. A nagygazdaságok napi működése veszélybe kerülhet, hiszen az uniós pénzek bankhitelek fedezetéül szolgáltak, és a pénzintézetek most pótfedezetet várnak a cégektől. A nagybirtokok tartják a szarvasmarha-állomány harmadát és a sertésállomány csaknem 40 százalékát.

Varga: Többlettámogatásban részesülhetnek a nagyüzemek

Nincs még teljesen kidolgozva az agrártámogatási rendszer koncepciója, a részletszabályozásban az is elképzelhető, hogy többlettámogatásban részesülhetnek majd a nagyüzemek – erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

– El tudunk képzelni olyan átalakítását a magyar mezőgazdaságnak, a nagyüzemi foglalkoztatásnak, amelynek végén ezek a nagyüzemek még többlettámogatáshoz is hozzá tudnak jutni a korábbiak helyett, hiszen ha a foglalkoztatásban tudnak majd vállalni bizonyos feltételeket, akkor e mögé akár uniós forrást, akár hazai forrást tudunk rakni, és ezekből a támogatásokból tudnak részesülni – mondta Varga Mihály.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!