2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Csányi Sándor: drágulni fognak az élelmiszerek

2014. július 31., csütörtök 19:00, frissítve: péntek 10:56

Drágulni fognak az élelmiszerek az agrártámogatások elvonása miatt – ezt állítja Csányi Sándor, akinek a mezőgazdasági cégbirodalma körülbelül egymilliárd forinttól esik majd el. Az OTP elnök szerint az ágazat versenyképessége is csökkenni fog. A kormány ennek ellenére nem tervez változást a szabályozásban.

Repcét aratnak a Bonafarm cégcsoporthoz tartozó Bóly Zrt. szántóföldjein. A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó gazdaság nemcsak növénytermesztéssel, hanem állattenyésztéssel és élelmiszer-előállítással is foglalkozik. A cég több ezer hektáron gazdálkodik, a jövőben 1200 hektár fölött azonban a Bonafarm sem kap területalapú támogatást. Emiatt több mint egymilliárdos bevételtől esik el. Csányi Sándor azt mondja: az elvonások emiatt emelkedni fognak az élelmiszerárak. „Gondolják el, hogy Szlovákiába mondjuk egy tízezer hektáros birtokon továbbra is területalapú támogatással együtt termelnek például tejet vagy sertést, Magyarországon ezt hasonló méretű gazdaág ezt EU-s támogatás nélkül tudja megtenni, és majd a tenyésztő a sertés árába próbálja a területalapú támogatás révén kiesett jövedelmét visszakapni, ami természetesen magasabb sertésárat fog eredményezni és ilyen szempontból a magyar állattartók versenyképessége romlani fog” – mondta az OTP elnöke.

A bankvezér mezőgazdasági cégbirodalmával, a Bonafarm-csoporttal a kormány a jövőben stratégia együttműködési megállapodást köt, de Csányi Sándor számít a vidékfejlesztési céloktól átcsoportosított hatvanmilliárd forintból is kompenzációra. „Várjuk azokat a kompenzációs intézkedéseket, amiket az állattartók illetve a vetőmagtermesztők vagy kertészettel foglalkozók számára megígértek” – mondta Csányi Sándor.


A Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a szerdai bizottsági ülésen is arról beszélt, hogy szerinte a kis- és közepes gazdaságok lesznek a legnagyobb vesztesei az elvonásnak. Az 1200 hektár fölötti földterületeket nagyrészt több, vagy akár száz tagból álló szövetkezetek művelik, az ágazatban pedig több tízezres elbocsátás várható. Így a kormány pont azokat sújtja, akiket támogatni akar. A kormányszóvivő azonban máshogy látja. „A kormány törekvése egyértelmű, az agrártámogatási rendszert úgy kell átalakítani, hogy minél több munkahely jöjjön létre a mezőgazdaságban és a kis-és közepes gazdaságokat kell támogatni, minden törekvésében ez irányítja a kormányt. Fontos cél, hogy a jelenlegi 50-50 százalékról az arány 80-20 százalék legyen a kis-és közepes és a nagygazdaságok arányában” – mondta Kurucz Éva.

A kormányszóvivőt arról is kérdeztük, hogy a Bonafarmhoz hasonlóan köt-e más nagygazdaságokkal is stratégiai együttműködést a kormány, Kurucz Éva azt mondta: erről nincs információja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!