2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Ciprus elutasította a bankbetétesek megadóztatását

2013. március 19., kedd 21:17, frissítve: szerda 17:26

Bár nem fogadta el a ciprusi parlament az euróövezeti mentőcsomag feltételeit, egyelőre nem hárulnak a szigetország betéteseire a csődközelbe került bankok megmentésének terhei.

Nem fizetteti ki a betétesekkel a csődközeli bankok megmentésének árát a ciprusi törvényhozás. A szigetországi parlament elutasította az eredetihez képest már módosított, a 20 ezer euró alatti betétekre illetékmentességet nyújtó javaslatot. Az ellenzék nemmel szavazott, a kormánypárt tartózkodott.


Nem lehet tudni meddig tartanak zárva a ciprusi bankok, a törvényhozás ugyanis elutasította a 10 milliárd eurós mentőcsomag feltételét, a bankbetétek megadóztatását. Bár a kormány módosította javaslatát, és 20 ezer euróig mentesítette a terhek alól a bankbetéteket. A 20 és 100 ezer euró közti megtakarításokból azonban továbbra is közel 7, míg a 100 ezer euró felettiekből mintegy 10 százalékos illetéket akartak levonni. Ezt valamennyi ellenzéki párt elutasította.

– Miután Görögország volt a nemzetközi mentőcsomag próbaállama, Cipruson a bankbetétek megnyirbálását akarták tesztelni – nyilatkozta Androsz Kyprianu ellenzéki képviselő.

A parlamenti szavazás ideje alatt többen a törvényhozás épülete előtt tüntettek. „Azt üzenem az Európai Unió valamennyi állampolgárának, hogy ami Ciprussal történt, az csak a kezdete egy tesztfolyamatnak – fogalmazott Dinosz Konstantinu, egy taxisofőr. – Folytatni fogják, és majd szépen jön sorban  Spanyolország, Portugália és Olaszország is” – nyilatkozta a demonstráló.

Az intézkedés szükségességét Brüsszel sem vitatta, a kisbetétek védelmében azonban az európai bizottság is felszólalt. „Az Eurogroup véleménye, hogy a kisbetéteket máshogy kell kezelni, mint a nagyokat. Mint már korábban is jeleztük a 100 ezer alatti betéteket védelmét nagyon fontosnak tartjuk” – fogalmazott Simon O'Connore gazdasági ügyekért felelős szóvivője.

A ciprusi pénzügyminiszter közben Moszkvába utazott, hogy tárgyalásokat folytasson az Oroszországtól kapott állami hitel meghosszabbításáról. Tavalyi adatok szerint az orosz bankok 12 milliárd dollárt, az orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárt tartanak a kedvező adózásáról ismert Cipruson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!