2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Chip: van, aki segítene a nehéz sorsú kutyatulajdonosoknak

2012. december 30., vasárnap 14:20, frissítve: kedd 16:02

Januártól már minden négy hónapnál idősebb kutyát azonosító mikrochippel kell ellátni. Ennek költsége 3500 forint, de mivel az állatorvosok a beavatkozást vizsgálatnak minősítik, az ár ennek a duplája is lehet. A menhelyekre egyre többen azért adják be kedvenceiket, mert a megnövekedett tartási költségeket már nem tudják vállalni.

Az egyik pécsi civil szervezet gyűjtést szervezett azoknak a gazdáknak, akik nem tudják kifizetni a chip és a beültetés árát. 100 kutyatulajdonos esetében átvállalnák a költségeket. Eddig a szükséges 350 ezer forintnak a harmada gyűlt össze. „Akár csak ez a 3500 forint is nagyon sok embernek gondot jelent, és mivel nem önként vállalták ezt, hogy szeretnék chipeltetni kutyáikat, hanem törvény van rá, és a törvénynek engedelmeskedni kell” – nyilatkozta Korner Zsuzsanna, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Alapítvány elnöke, akik emiatt a váratlan kiadás miatt próbálnak segíteni.


Az ország egyik legnagyobb állatmenhelyére idén több kutyát hoztak, mint eddig bármikor. A kötelező mikrochip-beültetés olyan pluszköltség a gazdák számára, amelyet már nem mindenki tud vállalni. „Az állattartás megnövekedett költségeiről nagyon sokat hallottunk. Hozzájárul ehhez a chip, a tápok költsége, illetve a tápok költségnövekedése, az állat-egészségügyi költségek növekedése is” – fogalmazott Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke.

Az állatorvosok nagy része a beültetést vizsgálattal köti össze, amiért pluszköltséget számíthatnak fel. A kamara ajánlása ezt 6 és 9000 forintban határozta meg. „Egy kutya 14 éves tartási költsége több mint másfél millió forint, ha mondjuk csak a napi 200-300 forintos eleséggel számolok. Az, hogy most 3500 forintot kell egyszer költeni a kutyára vagy 6000 forintot, nem biztos, hogy ez határozza meg a kutya élete során ráfordítandó költségeket. A kutyatartás nem csak erkölcsi felelősség, anyagi felelősség is” – szögezte le Szebeni Zsolt, a Baranya Megyei Állatorvosi Kamara elnöke.

A januárban életbe lépő törvény szerint minden 4 hónapnál idősebb kutyát azonosító mikrochippel kell ellátni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!