2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Chávez él, a harc folytatódik

2013. március 9., szombat 21:28, frissítve: vasárnap 18:57

Venezuelában elbúcsúztatták Hugo Chávez elnököt. Az állami gyászszertartáson 55 ország magas szintű küldöttsége vett részt. Közben Nicolas Maduro ideiglenes államfő letette a hivatali esküt. A teherautó-sofőrből lett politikus Chávez legszorosabb bizalmasa volt.

Az állami gyászszertartáson 55 ország politikusa, köztük a szövetséges kubai, bolíviai, argentin és iráni elnök vett részt. A kedden meghalt elnök földi maradványait egy hétig még a ravatalon hagyják. A caracasi katonai akadémia épületébe milliókat várnak. Venezuela nagyvárosaiból már százezrek indultak a fővárosba, hogy a katonai akadémia épületében felállított ravatal előtt leróják végső tiszteletüket. A kormány döntése értelmében Chávez holttestét nem fogják eltemetni. Testét bebalzsamozzák és múzeumban állítják ki, hasonlóan Mao Ce-tunghoz és Leninhez.

„Chávez él, a harc folytatódik!” – skandálták a képviselők a parlament épületében, ahol az ügyvezető elnök hivatalosan is letette az esküt.


„Kérem bocsássák meg a fájdalmat, a könnyeket! Az elnökség a legfőbb parancsnok jussa. Én, Nicolas Maduro, Chávez ügyének harcosa, legitim elnökként veszem át az ő tisztét, hogy a népet védelmezzem. Az ő útján, a forradalom ösvényén fogok tovább haladni” – szónokolt meghatottan a teherautó-sofőrből politikussá lett Nicolas Maduro, aki az eltávozott elnök egyik legszorosabb bizalmasa volt. Maduro beszédeiben szívesen utánozza a néhai vezetőt, de annak kisugárzásával korántsem rendelkezik. Dacára ennek valószínűleg ő indul az államfői székért – Chávez pártjának támogatásával –, mert népszerűbb, mint az ellenzék jelöltje.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!