2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Cameron: Skóciában a helyem

2014. szeptember 9., kedd 21:15, frissítve: csütörtök 11:15

Felfüggesztette munkáját a brit parlament. A szigetország vezető politikusai Skócia elszakadása ellen kampányolnak. A jövő heti népszavazás kimenetele megjósolhatatlan.

A Jobb együtt kampány aktivistái fogadták három skót párt vezetőjét Edinburgh-ben. A munkáspárti, a konzervatív és a liberális-demokrata politikusok is Nagy-Britannián belül tartanák Skóciát. Szerintük London nem lesz hálátlan, ha a skótok nemet mondanak a függetlenségre.

„Biztosan változásra lesz szükség. Lehetséges nemmel szavazni, ami egy hazafias választás, és egyúttal a változásra voksolni. Arra, hogy több hatásköre legyen a skót parlamentnek” – véli Johann Lamont, a skót Munkáspárt vezére. A skóciai kampányba bekapcsolódik a brit Munkáspárt, a brit Konzervatív Párt és a brit Liberális Demokrata Párt is. A brit parlament heti vitái elmaradnak, amire eddig kivételes esetben volt példa.

„Legyünk őszinték: a brit politikai vezetők sok mindenben nem értenek egyet, de van egy dolog, amiben mindannyian szenvedélyesen egyetértünk. Mégpedig az, hogy jobb, ha egyben marad a mi Egyesült Királyságunk. Ezért szerdán nem a parlamentben, hanem Skóciában a helyem, hogy meghallgassam az embereket, és beszéljek velük” – mondta a brit miniszterelnök, a konzervatív David Cameron.

Az elmúlt hetekben megerősödtek a függetlenségpártiak. Közvélemény-kutatások szerint ma már ugyanannyi skót szavazna az elszakadásra, mint a maradásra. A függetlenség hívei szerint a tengeri kőolajkészleteknek köszönhetően Skócia lehet a világ egyik leggazdagabb országa.

„A szavazólapon nem szerepel az, hogy több jogot kaphatunk. Az emberek tudják, hogy ha garantálni akarjuk ezeket a jogokat, és a saját kezünkben akarjuk tartani az ország irányítását, és nem akarjuk visszaadni a brit törvényhozásnak, akkor igennel kell szavaznunk” – mondja Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes.

Skócia már több mint 300 éve része a brit uniónak, de saját kormánya és parlamentje van. A függetlenségi népszavazást szeptember 18-án tartják, a voksolás kimenetele megjósolhatatlan.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!