2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Cameron: A szíriai kormány a felelős a vegyi támadásért

2013. augusztus 29., csütörtök 20:20, frissítve: péntek 22:11

Egyértelmű, hogy a szíriai kormány a felelős a múlt heti vegyi támadásért – jelentette ki David Cameron a brit parlament rendkívüli ülésén. A kormányfő azt mondta, megvárják a világszervezet vegyifegyver-ellenőreinek jelentését, de hozzátette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül is készek a katonai beavatkozásra.

A szakértők szombaton személyesen számolnak be Ban Ki Mun főtitkárnak arról, találtak-e meggyőző bizonyítékot a szír kormány kémiai fegyveres támadására. Barack Obama azt állítja, őt már az amerikai hírszerzés bizonyítékai is meggyőzték, és kész megtorló csapást indítani. A brit kormány is biztos benne, hogy az Aszád-rezsim áll a több száz halálos áldozatot követelő ideggáztámadás mögött. David Cameron a londoni parlament rendkívüli ülésén érvelt a katonai beavatkozás mellett. „Nem fér kétség ahhoz, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be. A legutóbbi támadást nem lehet komolyan megkérdőjelezni. Még a szíriai kormány is elismerte, hogy a bombázás megtörtént, sőt még az iráni elnök is. Az arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a szíriai rezsim bevetett ilyen fegyvereket augusztus 21-én, a szemünk előtt hevernek” – mondta David Cameron.


A brit ellenzék ugyanakkor kivár, és csak az ENSZ-jelentés alapján akarja eldönteni, hogy támogatja-e a katonai csapást Szíria ellen. „Úgy gondolom, hogy tanulnunk kell az iraki háborúban elkövetett hibáinkból, én nem vagyok hajlandó még egyszer elkövetni ezeket a ballépéseket” – mondta Ed Miliband brit ellenzéki vezető.

A brit kormány tegnap egy határozattervezettel próbált felhatalmazást szerezni a beavatkozáshoz az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de ezt Oroszország elutasította. Moszkva azzal érvel, hogy a nyugati beavatkozás még nagyobb vérontáshoz, sőt akár regionális háborúhoz is vezethet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!