2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Búvárokkal keresik a becsapódott meteoritot

2013. február 16., szombat 18:03, frissítve: vasárnap 13:31

Búvárokkal keresik egy tóban az odahullott meteoritot Oroszország középső részén. Pénteken Szibéria felett lépett a Föld légkörébe egy meteor, az ezt követő lökéshullám miatt több ezer épület ablaka betört. Becslések szerint több mint 1200-an sérültek meg, és még mindig 50 embert ápolnak kórházban.

Léket ütött egy Cseljabinszk melletti tóban a pénteken becsapódott meteorit. Azt még egyelőre nem állapították meg, hogy a jeget a meteorit, vagy csak egy nagyobb szilánk becsapódása törte át. A szakemberek műszerekkel vizsgálják a tó felszínét és a becsapódás során keletkezett jégdarabokat, sugárzást azonban nem észleltek. Találtak olyan kis meteoritszilánkokat is, amelyek a jégbe fúródtak. „Egy fénynyaláb tűnt fel. Arra gondoltam, hogy valahol a közelben fellőttek valamit, de ez túl erőteljes volt. Túlzottan is fénylett, és egyre növekedett. Tíz másodperc alatt a teniszlabda nagyságú pont helyén egy nagy tűzgolyó volt. Eztán egy hatalmas hang nélküli robbanás történt, és hatalmas fényesség keletkezett” – nyilatkozta egy helyi halász.


A robbanás hat közeli városban okozott károkat. Az egyik iskolában éppen edzés volt a becsapódás pillanatában. A gyerekek többsége iskolában volt, amikor a meteorit a földnek ütközött. A térségben körülbelül háromszáz iskola rongálódott meg. A helyi hatóságok minden oktatási intézményt bezárattak, a gyerekeket pedig hazaküldték. A térségbe pszichológusok is érkeztek, hogy segítsenek a helyi lakosságnak a történtek feldolgozásában. „A diákok az ablakból mindent láttak. Nagyon közel történt hozzánk. Egy hatalmas villanás volt. Azt hittük, hogy repülőszerencsétlenség történt” – fogalmazott Alisa Mihailovna tanítónő.  

A tudósok között általános a vélemény, hogy a nagy riadalmat okozó meteoritnak nincs köze a 130 ezer tonnás DA14-es kisbolygóhoz. A fél futballpálya nagyságú égitest szombatra virradóra Indonézia fölött 27 ezer kilométeres magasságban elhaladt a föld mellett. Becslések szerint az oroszországi becsapódásban keletkezett kár egymilliárd rubel, ami körülbelül hétmilliárd forintnak felel meg. Cseljabinszk környékén hat nukleáris létesítmény van, ha a meteorit véletlenül eltalálja valamelyiket, az valódi katasztrófát is okozhatott volna.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!