2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bush alelnöke szerint méltatni kellene a CIA-t

2014. december 11., csütörtök 20:48, frissítve: péntek 07:40

George W. Bush alelnöke szerint a CIA csak a kötelességét végezte a 2001-es terrortámadások után. Dick Cheney szerint az amerikai hírszerzést nem ítélni, hanem méltatni kellene, mert életeket mentett a fogolykínzásokkal. De azt még ő sem vitatta, hogy a CIA által alkalmazott módszerek jogilag kétségbe vonhatók. Hozzátette, hogy Bush elnök mindent tudott, amit tudnia kellett a kihallgatásokról. A CIA igazgatója sem vitatja, hogy történtek túlkapások, de Cheney-hez hasonlóan ő is azt állítja, hogy a fogvatartottaktól kicsikart információkkal újabb merényleteket előztek meg. Az orosz külügyminisztérium emberi jogi illetékese megdöbbent a CIA módszerein, szerinte az Egyesült Államoknak a felelősöket bíróság elé kell állítania.

További nyomozást követel az iraki kormány a CIA által használt kihallgatási technikák ügyében. Az amerikai szenátusi jelentés nemcsak a módszereket, de a kínzásokkal kicsikart információk hasznosságát is megkérdőjelezte.

„Nem vitás, hogy sok fogoly iraki volt vagy ártatlan civil más országokból. Annak érdekében, hogy információkat szerezzenek tőlük, kínozták a gyanúsítottakat, és más olyan módszereket is használtak, amelyek sértik az emberi jogokat. Ez a magatartás az emberi jogok sárba tiprása, a CIA-nak ártatlan emberek váltak áldozataivá” – mondta Hunien Al-Kadu, az iraki emberi jogi bizottság korábbi tagja.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint a kínzásokban tevékenyen részt vevőket bíróság elé kell állítani, ugyanis a kínzást az ENSZ semmilyen körülmények között nem engedélyezi. „Nem lehet használni a háborúban, a békében, vészhelyzetben, belső instabilitásban és egyáltalán semmilyen körülmények között. Ennek a következménye pedig az, hogy azok, akik így viselkedtek, bíróság elé kellene, hogy álljanak” – hangsúlyozta Rupert Coleville szóvivő.

Máshogy vélekedik erről a Hír Televízió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő. „Igen, vannak mindig olyan jogvédők vagy kékharisnyák, akik felteszik a kérdést, hogy mi fontosabb, mi a magasabb cél: az emberi jogok, az emberi méltóság vagy pedig hogy megvédjük az országunkat egy terrortámadástól, és én azt mondom, hogy az utóbbi. Tehát most lehet finomkodni ezzel, de tényleg olyan emberekről van szó, akiket ott kihallgattak, akiknek kőkeményen közük volt mind szeptember 11-hez, a madridi, a londoni robbantáshoz, meg terveztek Franciaországban, Németországban meg több helyen terrortámadásokat, tehát azt mondom, hogy a cél valamelyest ezzel el lett érve. Sajnálatos módon nyilván voltak olyan személyek, akik véletlenül kerültek ebbe a gépezetbe és alá lettek vetve különböző kínzási módszereknek, de azt mondom, hogy ahol dolgoznak, ott hullik azért forgács is” – így a szakember.

A CIA kihallgatási technikáinak kidolgozásában két pszichológus segített, a CIA 80 millió dollárt fizetett nekik a közreműködésért. Egyikük ma is kiáll a módszerek mellett, szerinte sokkal kevesebb kárt okoz a foglyok megverése és megalázása, mint az amerikai légitámadások.

„Számomra nagyon durva az, hogy Khalid Sheikh Mohammed megverése rossz, de az, hogy egy hellfire-rel szétlövünk egy családi pikniket és minden gyermeket, nagymamát és mindenki mást megölünk vele, az elfogadható. Az egyik indok a járulékos áldozatok sorsa, a másik, hogy ha megöljük őket, akkor nem tudunk kérdezni” – fejtette ki James Mitchell, a légierő korábbi pszichológusa.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság viszont elhatárolódik. Közlésük szerint a kínzásokat kidolgozó két pszichológus sosem volt tagjuk. A társaság egyébként a jelentésben leírt módszereket brutálisnak és betegesnek tartja.

„A két érintett pszichológus sosem volt a társaságunk tagja, ezért nem tudunk ellenük etikai vizsgálatot indítani, ugyanakkor el kell őket számoltatni. Ha ezek az állítások igazak, akkor az amerikai és nemzetközi jog súlyos megsértéséért kell felelniük” – mondta Rhea Farbermann, az Amerikai Pszichológiai Társaság igazgatója.

A CIA korábbi vezetője szerint viszont senkit sem terhel felelősség, és kínzásról szó sincs. „A program, a módszerek, amiket jóváhagytak, nem hiszem, hogy durvák, brutálisak voltak. De még mindig nem hiszem, hogy elérték volna a kínzás jogi határát” – húzta alá John Rizzo korábbi CIA-főnök.

Bár a módszereket helyesli, néhány korábbi kollégájától elhatárolódik a CIA volt főnöke. „Szégyellem magam, és undorodom azoktól a kollégáimtól, akik ragaszkodtak a túlkapásokhoz, de a túlkapások esetlegesek voltak. Nem voltak meghatározott részei a programnak, ami hét éven át tartott.”

Közben az Egyesült Államok átadta Afganisztánnak azt a férfit, akin – mint terroristagyanús személyen – az elsők között alkalmazta a CIA a kínzást. Őt a szenátusi jelentésben is megnevezték. A tunéziai illetőségű Ridha an-Nadzsart az afganisztáni Bagram támaszponton fenntartott fogolyközpontból kedden, a szenátusi jelentés kiadásának a napján szállították át az afgán hatóságoknak. A férfit soha nem állították bíróság elé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!