2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Brutálisan kivégzik azokat, akik nem térnek át az ő hitükre

2014. augusztus 9., szombat 12:59, frissítve: vasárnap 21:35

Elkezdődött az amerikai légi csapások második hulláma Irakban. A harci repülőgépek a kurd autonóm terület fővárosát védik az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet fegyvereseitől. A kurdok 20 ezer katonát mozgósítanak a város védelmére.

Az iraki Erbíl közelében lévő helyi kurdok fővárosát vészesen megközelítették az Iszlám Állam nevű szervezet szélsőségesei, az Egyesült Államok ezért harci repülőkkel lövi őket, hogy ne juthassanak be az amerikai olajcégeknek is otthont adó településre. Az ostromra készülő város a bagdadi kormánytól is nagy mennyiségű lőszert kapott, a kurdok 20 ezer fegyveressel készülnek az összecsapásra.

Erbílben átmeneti menekültszállók is működnek. Egy templomban például iraki keresztények ezrei menekültek a dzsihádisták elől. Az iszlamista fegyveresek az elfoglalt településeken brutálisan kivégzik azokat, akik nem hajlandók áttérni az általuk hirdetett hitre, a szunnita iszlám szerintük legtisztább formájára. „Nem bírjuk tovább. Célponttá váltunk, nem akarunk meghalni, élni akarunk, azt sem akarjuk, hogy elvegyék a földünket, ehhez jogunk van, ez az igazság, ez történik” – mondta egy iraki menekült.


Barack Obama csütörtökön engedélyezte a légitámadások megindítását. Szerinte az Egyesült Államok kötelessége, hogy megakadályozzák a népirtást Irakban – a helyiek egy része nem ért egyet az amerikai elnökkel. „Szerintem a légi csapások az amerikaiak érdekeit szolgálják. Úgy gondolom, ezeket Iraknak kellene végrehajtania, nem pedig más országoknak. Nem értek egyet a külső beavatkozással, és kétlem, hogy a légi csapások segítenek a válság megoldásában” – fogalmazta meg egy bagdadi lakos.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama nem tűzött ki konkrét határidőt a hadművelet befejezéséhez. A légi csapások fordulatot jelentenek Washington Irak-politikájában: az Egyesült Államok 2011-ben csaknem egy évtizednyi háborúskodás után vonta ki harcoló alakulatait a közel-keleti országból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!