2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Brüsszelben tárgyalnak a külügyminiszterek az ukrán helyzetről

2014. február 10., hétfő 12:45, frissítve: kedd 10:31

Az ukrajnai erőszak kiújulásának megelőzéséről tárgyalnak hétfőn az unió külügyminiszterei Brüsszelben. Eközben az ukrán fővárosban továbbra is farkasszemet néznek egymással a rendőrök és az ellenzéki tüntetők. A demonstrálók egy radikális csoportja már azzal vádolja a Nyugatot, hogy együttműködik a szerintük népellenes ukrán rezsimmel. A Jobboldali Szektor vezetője a tárgyalások beszüntetését kérte az ellenzéki vezetőktől. Emellett általános mozgósításra szólított fel, hogy fenntartsák a kormánynegyed blokádját és újabb támadásokat hajtsanak végre.

Bár az elmúlt napok viszonylagos nyugalomban teltek, a belvárosban továbbra is jelentős a rendőri készültség – a kormányépületeket a biztonsági erők sorfala védi az ellenzéki tiltakozóktól.

A demonstrálók már csaknem három hónapja tartják megszállva a Függetlenség teret: az uniós integráció folytatását, Viktor Janukovics elnök lemondását és előre hozott választások kiírását szeretnék elérni. Ezek a követelések továbbra sem teljesülnek, így politikai patthelyzet látszik kialakulni.

Néhány kijevi úgy véli, hogy a demonstrálóknak erőszakosabb eszközökhöz kellene folyamodniuk, ha el akarják érni céljaikat. Az EU viszont éppen ezt a forgatókönyvet szeretné elkerülni: az uniós országok külügyminiszterei hétfői tanácskozásukon azt vitatják majd meg, miként lehet elkerülni az erőszak fellángolását a részben EU-párti, részben szélsőséges nacionalista ellenzék, valamint az Oroszországhoz húzó kormány között.


A krízis mielőbbi megoldása azért is fontos lenne, mert Ukrajna gazdaságilag is egyre mélyebb válságba kerül. Az ország devizatartaléka jelentősen csökkent januárban az előző hónaphoz képest, és 2006 óta a legalacsonyabb szintre esett. Az ukrán nemzeti bank egyúttal kénytelen volt kilenc százalékkal leértékelni a hrivnyát, amely így még soha nem látott mélységbe gyengült a dollárral szemben.

Közben Vlagyimir Klicsko nyilvános vitára hívta Viktor Janukovicsot. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!