2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Brüsszel: napirenden marad a felvidéki magyarok ügye

2013. május 27., hétfő 21:20, frissítve: kedd 10:25

Napirenden tartja és tovább tárgyalja ez Európai Parlament petíciós bizottsága a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyét. A testület zárt ajtók mögött döntött erről, a vitára az érintetteket, a Brüsszelbe utazott magyarokat nem engedték be.

Lomnici Zoltán, a szlovák állampolgársági törvény vonatkozó paragrafusa elleni petíció egyik szerzője sikernek értékeli a döntést. Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke erről nem sokkal a Hír TV Magyarország élőben című műsorában nyilatkozott.

– Nagyon hosszú és feszült vita folyt, és nagyon nagy sikernek tekinthető, hogy nem sikerült, hogy levegyék a napirendről az ügy vizsgálatát – mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Nem zárta le, sőt tovább foglalkozik az Európai Parlament petíciós bizottsága azzal a beadvánnyal is, amely a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó 2007-es szlovák parlamenti határozat miatt született.

– A petíciós bizottság felkérte a parlament jogi bizottságát és a parlament úgynevezett libe bizottságát – amely az alapjogi normákat vizsgálja –, hogy adjanak szakvéleményt az ügyben. Egészen addig, amíg az ő állásfoglalásuk nincs meg, addig a nem túl képzett szlovák és román képviselőkkel teljesen fölösleges politikai vitát folytatni – nyilatkozta a Hír TV-nek Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!