2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Több mint 50 ezres az Iszlám Állam csak Szíriában?

2014. augusztus 19., kedd 17:50, frissítve: csütörtök 15:28

Szíriában már több mint 50 ezer tagja van az Iszlám Állam nevű szélsőséges csoportnak, közülük hatezret júliusban toboroztak – egy emigráns emberi jogvédő szervezet szerint. Irakban a hadsereg támadást indított az iszlamisták által megszállt települések visszafoglalásáért. Az Iszlám Állam videóüzenetben fenyegette meg az Egyesült Államokat, amely légi segítséget nyújt a harcokhoz.

„Üzenet az Iszlám Államtól az Egyesült Államoknak. Mindannyiótokat vérbe fojtunk!” – A szélsőséges muszlim szervezet videóüzenetben fenyegette meg Amerikát. A folytatásban iszlamista orvlövészek amerikai és iraki áldozatait mutatja a kisfilm.

„Nemzetbiztonsági érdekünk az, hogy szavatoljuk népünk biztonságát, és megállítsuk ezt a vad csoportot, amely minden különösebb ok vagy indok nélkül kész lemészárolni azokat, akik nem hódolnak be neki” – hangoztatta Barack Obama amerikai elnök.

Japán is kapott üzenetet az Iszlám Államtól. A szervezet azzal vádol egy japán állampolgárt, hogy kémkedett Észak-Szíriában, az elfogásáról készített videót az Iszlám Állam közzétette az interneten.

Jukava Haruna a japán kormány szerint július végén érkezett Szíriába, hogy önkéntesként az Iszlám Állam ellen harcoljon. A férfit feltehetően Aleppó környékén tartják fogva. Japán jordániai nagykövetsége megpróbálja kiszabadítani.

„Nem mondhatom meg, hogy hogyan gyűjtünk információkat, de a kormány, a külügyminisztérium és a nagykövetség keményen dolgozik az azonosításán és a biztonságba helyezésén” – közölte Akitaka Saiki, Japán külügyminiszter-helyettese.

Közben Boszniában az egyik legnagyobb helyi radikális muszlim szervezet vezetője az Iszlám Államnak toboroz. Videóüzenetében arra szólította fel a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a szervezethez.

Az iraki hadsereg Kirkukot ostromolja, hogy visszafoglalja a várost az iszlamista fegyveresektől, akiknek az állásait továbbra is támadja az Egyesült Államok légiereje. A célpontok 90 százalékát megsemmisítették a rakéták és a bombák.

A szélsőségesek iraki és szír területen hoznák létre saját államukat. Az Iszlám Állam a vallási kisebbségek – köztük az iraki keresztények és a kurd nemzetiségű jazidik – ellen hajtóvadászatot indított. Az ENSZ becslése szerint a vallásháború elől több mint egymillióan menekültek el Irakban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!