2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Börtönbe kerülhetnek az ittas vezetők

2013. június 30., vasárnap 22:03, frissítve: hétfő 12:25

Hétfőtől akár börtönbe is kerülhetnek az ittas vezetők, a július elsejétől életbe lépő új büntető törvénykönyv szerint ugyanis az ittas vagy kábítószer hatása alatt történő vezetés bűncselekménynek számít.

A szonda szerint nem fogyasztott alkoholt a fővárosban igazoltatott sofőr, így nem büntették meg. Hétfőtől azonban aki ittasan vezet, akár börtönbe is kerülhet. Az új büntető törvénykönyv szerint az ittas járművezetés – vagyis már a 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint – két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha valaki úgy vezetett, hogy előtte megivott egy korsó sört, 150 ezer forint bírságot és több büntetőpontot kapott, júliustól viszont már börtön jár érte. És ugyanez az eredmény egy pohár bor után, de ez már 0,8-0,9 ezrelék véralkoholszintet is okozhat. Emellett a pénzbüntetés mértéke is változott. „Hogyha a bűncselekménnyi értékhatár alatt fogyasztott alkoholt, és ezt vagy szondával, vagy légalkoholteszterrel kimutatják, és ezt a helyszínen elismeri, akkor ugye pénzbírság. Ezeknek az összege is változott, hogyha ez 0,3 alatt van, akkor 30 ezer forint, hogyha 0,3 és 0,5 között, akkor 100 ezer forint, amennyiben ezt meghaladja, akkor bűncselekmény, akkor nincs bírság” – közölte az ORFK szóvivője.

Szigorúbban büntetik a kábítószer-fogyasztást is. Ha valakit többször rajtakapnak a rendőrök, egyszer választhatja az elterelést, utána neki is börtön jár.


Az új büntető törvénykönyv szélesíti a jogos védelem tényállását is. „Ha valaki egy rúddal vagy vasdoronggal beveri a szomszéd ablakát, megpróbál bejutni a lakásába, a szomszéd felébredve előveszi a kisbaltát, ami az ágya mellett van, és agyonüti a támadót. Ez az új jogszabály szerint a törvény alapján jogos védelmi helyzetet jelent” – mondta a Debreceni Ítélőtábla elnöke.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint több visszás helyzetet orvosol az új szabályozás.
„Sokszor az a kifordított helyzet alakult ki a büntetőjog rossz megfogalmazása alapján, hogy az, aki önmagát és a tulajdonát védte, önmagát, néha ő került a vádlottak padjára. Mi úgy gondoltuk, hogy az új büntető törvénykönyvben ezt a teljesen kifordult helyzetet meg kell akadályozni, nem lehet az, hogy aki a saját maga által létrehozott javakat védi a saját otthonában, vagy az utcán védekezik, amikor ki akarják fosztani, akkor végül ő üljön a vádlottak padjára” – fogalmazott Rétvári Bence

Július elsejétől súlyos bűncselekményeknél büntetik a 12 éven felülieket is. Az eddig hatályos jogszabályok szerint 14 éves kor alatt senkit sem vontak felelősségre, hétfőtől azonban az emberölés vagy a halált okozó testi sértés mellett a csoportosan elkövetett vagy jelentős értékű rablásért akár négy évre is javítóintézetbe kerülhetnek a kiskorú elkövetők.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!