2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Bombákat erősített a testére a bostoni merénylő?

2013. április 19., péntek 20:25, frissítve: szombat 07:08

14 órája tart a hajtóvadászat a még életben lévő bostoni merénylő után. Watertown egyik negyedét páncélozott járművekkel zárták le, a város felett több helikopter köröz és a háztetőkön is rendőrök vannak.

A rendőrség szerint a csecsen származású férfi bombákat erősíthetett a testére. A 19 éves gyanúsított testvérével követte el a hétfői terrortámadást, ma reggel pedig lelőttek egy rendőrt a külvárosban, egy egyetemi campuson. Az ezután kezdődött üldözés és lövöldözés közben az egyik gyanúsított megsebesült, ő a kórházban meghalt, öccsének azonban sikerült elszökni. Bostont teljesen lezárták, a tömegközlekedést leállították, bezártak az iskolák is. A hajsza idejére a lakosságot arra kérték, zárkózzanak be otthonaikba.

Nem egy stresszes típus

A gyanúsítottak Kirgizisztánban nőttek fel, majd Oroszországban tanultak, mielőtt 2002 környékén családjukkal az Amerikai Egyesült Államokba költöztek és letelepedési engedélyt kaptak. Az idősebb férfi már amerikai állampolgár volt, 19 éves öccse pedig állandó tartózkodásra kapott zöld kártyát. A szökésben lévő férfi korábban iszlamista linkeket tett közzé az egyik közösségi oldalon. Dzsohar Carnajev gyakran látogatott Csecsenföld függetlenségét követelő internetes oldalakat is. Két nappal a bostoni robbantás után pedig azt írta Twitter-oldalára, hogy nem egy stresszes típus. A szökésben lévő merénylő 2011-ben 2500 dolláros ösztöndíjat kapott Cambridge városától továbbtanulásra.

Vesztesek

A két gyanúsított nagybátyja, aki Baltimore-ban él, arra kérte a még szökésben lévő 19 éves rokonát, hogy adja föl magát. Azt mondta, hogy évek óta nem látta a testvérpárt, akiket szerinte valaki radikalizált, de biztos benne, hogy nem az apjuk. Veszteseknek nevezte unokaöccseit, akik szégyent hoztak a családjukra.

Nem mozdulnak ki otthonaikból

Az emberek félnek Bostonban – ezt nyilatkozta a Hír TV-nek egy ott élő magyar ügyvéd. Széchenyi Péter azt mondta: a helyiek nem mozdulnak ki az otthonaikból. A férfi fia is abba az iskolába járt, ahová a 19 éves merénylő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!