2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Bocsánatot kértek a brutális rendőri fellépések miatt

2013. június 5., szerda 07:32, frissítve: szerda 12:26

A török kormány bocsánatot kért az oszlatáskor megsebesült tüntetőktől. A miniszterelnök-helyettes szerint a helyzet amiatt durvult el a múlt hétvégén, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be a kezdetben jogos követelésekkel érkező demonstrálókkal szemben. A közalkalmazotti szakszervezetek szövetsége kétnapos sztrájkot hirdetett a demokráciáért és a brutális rendőri fellépések ellen.

Öt nap után kért bocsánatot a békés tüntetőkkel szembeni rendőri intézkedések miatt a török miniszterelnök-helyettes. Bülent Arinc azt is kijelentette: szívesen találkozna a demonstrációk néhány szervezőjével.

Helytelen volt a túlzott erőszak használata azok ellen, akik környezetvédelmi okok miatt tüntettek – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: igazságtalan is volt. „Bocsánatot kérek ezektől a polgároktól, és ezt határozottan mondom. De nem gondolom, hogy bocsánatot kellene kérni azoktól, akik az utcákon a köztulajdont rombolják, és azoktól, akik más polgárok szabadságát próbálják akadályozni az utcákon” – mondta a politikus.

A tüntetők azonban elutasították a bocsánatkérést, és folytatják felvonulásukat. Több városban, így Isztambulban és Ankarában is folytatódtak a demonstrációk, melyeken továbbra is a kormány lemondását követelik, és a tüntetések halálos áldozatira emlékeztek. A megmozdulások alatt ketten haltak meg. Egy 22 éves fiatalember belehalt sérüléseibe, miután a tüntetésen egy gázpalack fejbe találta. A belügyminiszter vizsgálatot indított az ügyben.

Közben a közszféra dolgozói kétnapos sztrájkot hirdettek szerdától a rendőri túlkapások ellen. Várhatóan negyedmillióan vesznek részt a tiltakozó akcióban. Az elmúlt napokban 1700 ember sérült meg a tömegoszlatások és rendbontások alatt, a hatóságok 2000 személyt vettek őrizetbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!