2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Európa a háború árnyékában - A Századvég Alapítvány konferen 09:25

Bevetik az ukrán hadsereget

2014. április 14., hétfő 12:11, frissítve: hétfő 15:17

Bevetik az ukrán hadsereget a Donyec-medencében. Ezt az ideiglenes ukrán államfő jelentette be, miután a megadott határidő után sem adták meg magukat az oroszbarát tüntetők. A fegyveresek még a hétvégén foglaltak el több kormányzati épületet a Donyec-medencében és a terület Ukrajnától való elszakadását követelik. Olekszandr Turcsinov egyébként nem zárta ki, hogy a május végi ukrán elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak a Donyec-medence hovatartozásáról.

Nem hagyták el Kelet-Ukrajnában a szakadárok az elfoglalt kormányzati épületeket annak ellenére, hogy Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc óráig adott erre haladékot. A Donyeck megyei Szlovjanszkban a szakadárok nem teljesítik az ultimátum feltételeit. A két elfoglalt rendőrségi épület egyike felett a határidő lejártával is orosz zászló lobogott, míg az épület előtt homokzsákokból emelt barikádnál álarcos emberek álltak.

– Azt szeretném, ha a donyeckieket hallanák. Az új kormány, amely a katonai puccs után hatalomra került, elfelejtett minket. Amikor Nyugat-Ukrajna fellázadt, ők forradalmárok voltak, de mi most agresszorok és szabotőrök vagyunk. Miért? Mi is úgy akarunk élni, ahogy ők – mondta egy szlovjanszki lakos.

Vasárnap este Ukrajna korábbi, megbuktatott elnöke, Viktor Janukovics ismét Oroszországból tartott sajtótájékoztatót. „Az országunk egy teljesen más helyzetben van most. Ukrajna egy lábbal már a polgárháborúba lépett. Kijev kiadott egy bűnös parancsot, hogy erővel lépjenek fel a civil lakosság ellen Délkelet-Ukrajnában” – fogalmazott a bukott elnök.

Vasárnap éjszaka Oroszország kérésére összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az álláspontok azonban nem közeledtek a nyugati államok és Ukrajna, illetve Oroszország között, így az ülés határozat nélkül ért véget. Az oroszok és a nyugati államok egymásra mutogatnak a felelősség kérdésében.

– Jelenleg a helyzet Ukrajna keleti részén eszkalálódik. Az ukrán vezetés úgy próbál rendet tartani, hogy a leggazdagabb ukrán oligarchákat nevezik ki a területek vezetőinek és a jelenlegi felállásban az orosz kompromisszumos javaslatokat elutasítja – mondta a Hír TV-ben Nógrádi György. – Az eljövendő 24 órában kell, hogy valami történjen, mert vagy bevetik a különleges erőket és idézőjelben rendet csinálnak halottak árán, vagy ha nem, akkor az ukrán kormány maradék szavahihetősége is eltűnik – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfő délelőtt bejelentette: bevetik az ukrán hadsereget Kelet-Ukrajnában, és így hamarosan stabilizálódik a helyzet a Donyec-medencében. Az ügyvivő államfő ugyanakkor nem zárja ki azt sem, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!