2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Bevethetik az amerikai légierőt Irakban

2014. augusztus 8., péntek 07:37, frissítve: szombat 11:06

Engedélyezte a légicsapásokat Irakban az amerikai elnök. Barack Obama közölte, abban az esetben vetik be a légierőt, ha amerikai állampolgárok kerülnek veszélybe, illetve hogy megakadályozzák a vallási kisebbségek lemészárlását.

Az amerikai államfő mindezt azt követően jelentette be, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfoglalta az iraki keresztény kisebbség legnagyobb városát, és több mint százezer hívőt menekülésre kényszerített.

Barack Obama nem az iraki háború folytatását jelentette be, kizárólag légicsapásokra adott engedélyt az Észak-Irak jelentős részét elfoglaló Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben. „Engedélyt adtam a légicsapások végrehajtására az amerikai személyzet védelmében, és a humanitárius segítségnyújtásra a több ezer élelem és víz nélkül maradt iraki megsegítésére, akik életveszélyben vannak” – közölte az amerikai elnök.

Az Al-Kaidából kivált Iszlám Állam szunnita terrorszervezet június óta sorra foglalja el Irak északi településeit. Az elmúlt napokban visszavonulásra kényszerítette a kurd erőket, és elfoglalta az iraki keresztények központi városát, Karakost. A vallási kisebbség mintegy százezer tagja menekült el. A szélsőségesek mindenkit hitetlennek tartanak, aki nem az iszlám szunnita ágát követi, és sokakat kivégeznek. A szélsőségesek előretörését Ferenc pápa után az ENSZ BT is elítélte.

A keresztények mellett a jezidi kisebbség is veszélyben van. Az szélsőségesek előretörése miatt mintegy ötvenezren menekültek a hegyekbe, ahol a kiszáradás és éhezés fenyegeti őket. Az Egyesült Államok segélyszállítmányokat dobott le, hogy segítse a fenyegetett etnikumot.

A leghatározottabban elítélik

Az iraki keresztények védelmére hívja fel a figyelmet a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca közleményében azt írta, a magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el, és a leghatározottabban elítéli az Iszlám Állam terrorszervezet által képviselt, szélsőséges ideológián alapuló erőszakot, amely az iraki keresztény közösség létét veszélyezteti. Magyarország álláspontja, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie a védelmükben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!