2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Betiltják a Muzulmán Testvériséget?

2013. augusztus 17., szombat 18:58, frissítve: vasárnap 14:38

Az egyiptomi fővárosban ma is folytatódtak a véres összecsapások. A rendőrség kiürítette azt a kairói mecsetet, amelyet az iszlamista hívek foglaltak el még pénteken. Az utcai harcoknak péntek óta mintegy 170 áldozata van.

Egyiptomban péntek óta mintegy 170 ember halt meg a rendfenntartó erőkkel folytatott összecsapásokban. Többségük a megbuktatott elnök, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség tagja volt, akiket helyszíni beszámolók szerint a rendfenntartó erők mészároltak le. – Meg akarnak ölni minket, mert szabadságot követelünk. Orvgyilkosok, a rendőrség és a katonaság megöl minket, ahelyett hogy megvédene – mondta a Muzulmán Testvériség egyik tagja.

A hadsereg és a rendőrség tagadja a vádakat, szerintük terroristák ellen harcolnak. Az egyiptomiak egy része a rendfenntartók oldalán áll.

A főváros más részén viszont folytatódtak a harcok. Az egyik mecset környékén is, amelyet a biztonsági erők körülzártak. Ide zárkóztak be az iszlamista tüntetők.


Délután a rendőrség végül megrohamozta, majd kiürítette a mecsetet. Sok tüntetőt letartóztattak. „A Muszlim Testvériség hívei azt követelik, hogy emeljék vissza a hatalomba Mohamed Murszit. Az iszlamista elnököt tavaly demokratikusan választották meg, a hadsereg azonban a népakaratra hivatkozva puccsal eltávolította a hatalomból idén júliusban” – mondta Murszi egyik híve.

A hadsereg által hatalomba emelt ideiglenes kormány a Muzulmán Testvériség működését tiltaná be. „Legális utat kell találnunk ennek a csoportnak a feloszlatására, jelenleg ezt vizsgáljuk” – nyilatkozta az egyiptomi kormányszóvivő.

Bár az egyiptomi vérontást a nemzetközi közösség is elítélte, az Egyesült Államok egyelőre nem vonja vissza az Egyiptomnak nyújtott, nagyrészt hadieszközökből álló támogatást. Július óta már csaknem ezer ember veszítette életét a tüntetésekben, többségük a Muzulmán Testvériség híve.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!