2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Berlusconi meggondolta magát, marad Letta

2013. október 2., szerda 17:38, frissítve: csütörtök 10:21

Marad az olasz kormány, miután a miniszterelnök, Enrico Letta megnyerte a bizalmi szavazást a szenátusban. Silvio Berlusconi nem sokkal a voksolás előtt jelentette be, hogy ismét támogatja a kabinetet.

Maradhat az olasz kormány – Enrico Letta miniszterelnök a parlament felsőházában kétharmados többséggel megnyerte a bizalmi szavazást, annak ellenére hogy a baloldalnak ott nincs többsége. A fordulatot Berlusconi bejelentése okozta: a jobbközép Szabadság Népe elnöke pár napja még meg akarta buktatni a kormányt, délelőtti beszédében azonban már Letta támogatására kérte politikusait, miután pártjának vezetői fellázadtak ellene.

„Minden szempontot összevéve olyan kormányra van szükség, amely képes végrehajtani azokat a szerkezeti és intézményi reformokat, amelyekre az ország modernizálása érdekében szükség van. Ezért minden aggodalmunk dacára is úgy döntöttünk, hogy támogatjuk a kormányt a bizalmi szavazáson.” Így vezette fel döntését Silvio Berlusconi, aki előbb kis híján megbuktatta a kormányt, majd meggondolta magát, és a kabinet mögé állt.

A volt miniszterelnök a hétvégén lemondásra utasította pártja öt miniszterét, a kormányválságot ezután bizalmi szavazással kellett feloldani. Miután Berlusconi megtudta, hogy pártja szenátorainak jelentős része a kabinet mellett szavaz, úgy döntött, ő is Enrico Letta miniszterelnököt támogatja. A szenátus végül nagy többséggel bizalmat szavazott a kabinetnek.

James Walston politológus szerint Berlusconi két okból gondolta meg magát: „Először is meg akarta tartani, vagyis inkább visszaszerezni saját pártja irányítását, melyet kezdett elveszíteni. Azt gondolja, hogy ha elfogadja a párt többségi véleményét, továbbra is vezetheti az alakulatot. A másik ok, hogy úgy véli, azzal, hogy ő, vagyis inkább a pártja a kormányban marad, jobban tudja szabályozni, amit a kabinet csinál, mint ha ellenzékben lenne.”

A jobbközép Szabadság Népe párt azért akarta megtorpedózni a kormánykoalíciót, mert baloldali partnere, a Demokrata Párt meg akarja fosztani szenátori mandátumától az adócsalás miatt jogerősen börtönre ítélt Berlusconit. A politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről pénteken döntenek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!