2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Békésen ért véget a pedagógusnapi demonstráció a fővárosban

2013. június 2., vasárnap 17:45, frissítve: vasárnap 21:17

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felhívására pedagógusnapi tüntetést tartanak a fővárosban. A tüntetők az Eötvös József téren gyülekeztek és innen vonultak át az Emberi Erőforrás Minisztériumának Szalay utcai épülete elé, hogy átadják petíciójukat a közoktatási államtitkárnak. A vonuláson a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetén kívül több pedagógus érdekképviselet is részt vesz.

Békésen ért véget a tüntetés - jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A demonstrálók kifütyülték Gaskó Istvánt a Liga Szakszervezetek elnökét, miközben ő szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a pedagógusokat. A demonstráció végén Mendrey László a PDSZ elnöke felolvasta azt a petíciót, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrások miniszternek akartak eljuttatni. Ebben azt követelik, hogy a pedagógusok béremelése szeptember 1-jével valósuljon meg, és erre személyesen Balog Zoltán vállaljon garanciát. Mendrey László azt is elmondta: a köznevelési törvény által kijelölt út szerintük rossz, és ennek megváltoztatását kérik a tárcavezetőtől. A petíciót Thaisz Miklós a minisztérium politikai tanácsadója vette át, aki megígérte, hogy válaszolni fognak a beadványra. Beszédet mondtak a Hallgatói Hálózat képviselői is, akik szerint a hivatalos érdekképviseletekkel folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre. Hozzátették: a demonstrációkat télen is folytatni fogják.

Hoffmann Rózsa: Politikai indíttatású volt a demonstráció

Politikai indíttatású demonstrációnak nevezte a pedagógusok és civil szervezetek megmozdulását a közoktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa erről Zircen, egy szakmai konferencián beszélt. Kiemelte: a legkisebb szakszervezet mellé társult hálózatok nem bejegyzett szervezetek, ezért nem tudni, hogy kik állnak mögöttük. A közoktatási államtitkár azt is mondta, hogy a tüntetők követelései illuzórikusak. „Itt nem arról van szó, hogy a köznevelés rendszerének egyik-másik szakmai kérdésében volna vita, amit tárgyalóasztal mellett, értelmesen meg lehetne tárgyalni, ahogy öt másik nagy szakszervezettel ez meg is történt, hanem egyértelműen politikai indíttatású akcióról van szó, amelynek elég csekély a támogatottsága” – jelentette ki Hoffmann Rózsa.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!