2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Beismerte az NSA, hogy lehallgatták Merkelt

2013. október 31., csütörtök 10:28, frissítve: csütörtök 20:55

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség beismerte, hogy lehallgatták Angela Merkel német kancellár telefonját. Sajtóértesülések szerint az ügynökség feltörte a Google és a Yahoo adatait is, és így több százmillió felhasználó fiókjához férhetett hozzá. Közben az is kiderült, hogy az amerikaiak a görög kormánytagok telefonjait is lehallgatták. A megfigyelésüket a 2004-es olimpia után kezdték.

Mindenki tudott mindent – így kommentálta az orosz külügyminiszter, hogy az amerikaiak nyolcvan országban lehallgatták a telefonbeszélgetéseket. A Görögországban tartózkodó Szergej Lavrov szerint a politikai vezetők tudtak a titkosszolgálatok tevékenységéről. „Kicsit már unalmas ezzel a témával foglalkozni. Biztos vagyok benne, hogy többnyire mindenki tisztában volt ezzel, vagy legalábbis sejtette. Most csak azért vertek fel ekkora por az ügy körül, mert nyilvánosságra került, ilyesmiről ugyanis nem szokás nyilvánosan beszélni” – mondta az orosz külügyminiszter.

Görögország is egyike volt azoknak, ahol az amerikai titkosszolgálat dolgozott. Lapértesülések szerint a volt görög miniszterelnököt és a kormány több tagját is évekig lehallgatták. A titkosszolgálatok még a 2004-es olimpia idején kezdték a megfigyelést. A görög külügyminiszter közölte, hogy a lehallgatás miatt az athéni kormány felvette a kapcsolatot az Egyesült Államokkal. „Világos, hogy a barátok és a szövetségesek, de a különböző nemzetek között is egyszerű és praktikus szabályokra lenne szükség: be kellene tartani a diplomáciai etikát és a nemzetközi jogot” – fogalmazott Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszter.

A nemzetközi lehallgatási botrány azután robbant ki, hogy német sajtó közzétette: az amerikai hírszerzés már 2002 óta lehallgatta Angela Merkel német kancellárt és a megfigyelésről Barack Obama amerikai elnök is tudott.

Már Ázsia is magyarázatot követel

A lehallgatások miatt az ázsiai országok is magyarázatot követelnek Washingtontól. A kínaiak a helyzet tisztázását várják, kiderült ugyanis, hogy az Egyesült Államok a pekingi ausztrál nagykövetséget bevonva folytatott hírszerző tevékenységet, és több kínai városban is lehallgatóállomásokat üzemeltet. Indonézia, Malajzia és Thaiföld szintén magyarázatot követel az Egyesült Államoktól és Ausztráliától. Az Egyesült Államokat, valamint a Nagy-Britanniát, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot magába foglaló, úgynevezett Öt Szem Csoport tagországai Ázsián kívül, például Németországban is együttműködtek a lehallgatótevékenységben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!