2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Baktériummal szennyezett ásványvizeket találtak

,

2014. augusztus 26., kedd 15:13, frissítve: szerda 08:35

Légúti fertőzést, hasmenést és hányást okozó baktériumot talált 12 különböző ásványvízben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A termékeket kivonták a forgalomból.

A több tízezer liter Pannon-Aqua, Saguaro és Aquitas Zafír ásványvizet a hivatal kivonta a forgalomból, és a hatóság elrendelte a termékek visszahívását a boltok polcairól. Az érintett üzletek a számla ellenében veszik vissza a vásárlóktól a már eladott termékeket.

„Két fő kifogás merült föl. Az egyikben egy úgynevezett Pseudomas baktérium volt rendszeresen megtalálható, egy tételnek pedig a nitrittartalma volt magasabb, mint a határérték. A vizek visszahívását elrendeltük, az áruházláncok levették a polcokról, és a gyártóknál folyik a vizsgálat, hogy mi okozhatta a szennyeződést. Vettünk mintákat a kútból, illetve a különböző szakaszokon a gyártások során. Különböző mértékű volt a Pseudomonas-szennyezettség, volt, amiben egy-két baktériumot találtunk, volt, amelyben sajnos száz fölötti értéket. Azt mondom, hogy nagy valószínűséggel emberi megbetegedést nem okozott volna, de előfordulhat, hogy egy idősebb embernél vagy kisgyermeknél igen – gondolok itt a magas nitrittartalomra és a rendszeres, huzamosabb fogyasztásra” – tájékoztatott Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyekért felelős igazgatóságának vezetője.

A gyártói hiba miatt szigorúbban ellenőrzi az általa forgalmazott ásványvizeket a Lidl. A cég közlése szerint a mostani probléma elkerülése érdekében fokozott ellenőrzést vezetnek be. A hatóság által visszahívott termékeket levették a polcokról, az üzletlánc azt kéri vásárlóitól, ha vettek az érintett termékekből, akkor vigyék vissza a boltba, mert megtérítik az árát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!