2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Bajnai: Már nekik is fájni fog

,

2014. február 5., szerda 07:06, frissítve: szerda 21:21

Már a 300 ezer forint felett keresőknek is fájni fog a baloldal választási győzelme – Bajnai Gordon ugyanis ennél a jövedelemhatárnál vezetné be a magasabb, második adókulcsot. Az Együtt–PM vezetője erről egy bajai lakossági fórumon beszélt, szerinte a társadalmi szolidaritás ezt követelné meg a magasabb keresetűektől. A baloldali összefogás több képviselője is jelezte már korábban, hogy – kormányra kerülésük esetén – bevezetnének egy második adókulcsot, de eddig jóval magasabb összeghatárról beszéltek.

A baloldali pártok már korábban egyértelművé tették, hogy eltörlik a szerintük igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadót, ha kormányra kerülnek. Ezt az MSZP, a Bajnai-szövetség és a Demokratikus Koalíció is deklarálta választási programjában. A szocialisták és az Együtt–PM Szövetség azt ígérik, hogy többet visznek haza azok, akik az átlagbér alatt keresnek. A Gyurcsány-párt az átlagfizetés kétszereséig megtartaná a jelenlegi 16 százalékos kulcsot, afölött pedig bevezetne egy 26-30 százalék közötti, magasabb adókulcsot. A Demokratikus Koalíció elnöke egy múlt heti tévéinterjúban arról beszélt, hogy a személyi jövedelemadózás átalakításáról már meg is egyeztek a baloldali választási szövetség résztvevői. „Azt mondjuk, és ebben nincsen érdemi vita az összefogás pártjai között, hogy havi 4-500 ezer forintos fizetéstől – ez nem kevés Magyarországon – belépne egy második kulcs, szerintem fokozatosan, mert nem kell balhét csinálni, és ami ezen felül van jövedelem, annak olyan 30 százalék körül lenne az adója.”

A Gyurcsány Ferenc által említett összeg az átlagfizetés kétszeresének felel meg körülbelül. A KSH legutóbbi adatai szerint az átlagbér bruttó 229 700 forint. „Az, hogy az átlagkereset kétszerese fölött – azt hiszem, hogy ez most 500 ezer forint – egy magasabb adókulcsra szükség van, abban egyetértünk, be fogjuk vezetni” – mondta Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

Hétfőn a Bajnai-szövetség egyik társelnöke megerősítette Gyurcsány Ferenc és Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes szavait. „Kétkulcsos adórendszerről beszélünk, amelynek a felső kulcsáról megállapodás nincsen. Az biztos, hogy a havi átlagjövedelem kétszereséig ennek vesztese nem lehet senki, a családi adókedvezményt átdolgozzuk és megtartjuk, az adójóváírást újra bevezetjük, ebből alakul ki egy új adórendszer” – szögezte le Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke.

Kedden viszont Bajnai Gordon egy jóval alacsonyabb jövedelemhatárról beszélt. „A 300 ezer körüli szintig egy adójóváírást csinálna, tehát mindenkinek valamivel többet hagyna a zsebében, és csak a legtetején kérne egy kicsivel többet. Ezt gondolom egy igazságos adórendszernek, ez része annak, hogy szolidáris legyen ez az ország, és azt tudjuk, hogy a szolidaritás azt jelenti, hogy aki fönt van, annak egy kicsivel több terhet kell vállalnia, mert ő jobban is keres” – vélekedett a volt miniszterelnök.

A baloldali választási koalíciónak a liberálisok is tagjai, az ő programjukban az olvasható, hogy igazságosnak és az állam működése szempontjából átláthatónak tartják az egykulcsos adót.

Radikális adóemelés

A Fidesz szóvivője szerint Bajnai Gordon leleplezte a baloldal valódi terveit. Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy az MSZP, az Együtt–PM Szövetség és a Demokratikus Koalíció kormányra kerülve radikális adóemelést hajtana végre. Megjegyezte, hogy nemcsak a legjobban kereső tíz százaléktól vonnának el pénzt, hanem tanároktól, mérnököktől, gyógyszerészektől, ha a második kulcsot valóban bruttó 300 ezer forintos felett vezetnék be.

„Bajnai Gordon elképzelhetőnek tartja, hogy bruttó 300 ezer forinttól akár negyven százalékkal is már megadóztassa a jövedelmeket. Bruttó 300 ezer forint az nettó 196 ezer forintot jelent, tehát nettó 196 ezer forinttól radikális adóemelést terveznek. Hát, ebbe a jövedelmi sávba messze nem a leggazdagabb emberek tartoznak” – fogalmazott Selmeczi Gabriella.

Az Együtt–PM Szövetség szerint a Fidesz szóvivője vagy buta, vagy hazudik. A Bajnai-mozgalom közleményében azt állítja: abból, hogy az adójóváírást 300 ezer forintos havi jövedelemig állítanák vissza, nem következik, a második kulcs határa is ennél az összegnél húzódna.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!